Συνεργασία με Α.Π. ζητεί ο Συνήγορος

Συνεργασία με Α.Π. ζητεί ο Συνήγορος

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενημέρωση για τη δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων τις οποίες παραπέμπει στους αρμόδιους εισαγγελείς η Αρχή για περαιτέρω διερεύνηση, ζητεί με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευ. Κρουσταλάκη, ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γ. Καμίνης. Περισσότερες από 60 υποθέσεις κακοδιοίκησης και παράνομων, αδιαφανών διαδικασιών σε έκδοση οικοδομικών αδειών ή προμήθειες υλικών κ.ά. έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, αφού διαπιστώθηκαν αξιόποινες πράξεις δημοσίων λειτουργών.

Η αρχή της νομιμότητας

Ο κ. Καμίνης ζητεί «για την ουσιαστική εμπέδωση της αρχής της νομιμότητας, να υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης της Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη για την πορεία των δικαστικών ερευνών των υποθέσεων που έχουν παραπεμφθεί στην Εισαγγελία».

Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «η ανάγκη επικοινωνίας και συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών της διοίκησης με τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές αναγνωρίζεται και θεσμοθετείται (άρ. 6 παρ. 4 του ν. 3074/02)». O Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ακόμη ότι και στο παρελθόν έχει ζητηθεί πληροφόρηση για την εξέλιξη συγκεκριμένων υποθέσεων (αρχειοθέτηση, διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, παραπομπή στο ακροατήριο κ.ά.) «χωρίς πάντοτε, όμως, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Στον Συνηγόρο του Πολίτη

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη σε όλους τους εισαγγελείς Εφετών με την παράκληση «να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώσουν τη συνεργασία με την Αρχή, ιδίως με την παροχή πληροφοριών για υποθέσεις που έχουν ποινικό ενδιαφέρον».

Ο κ. Ευάγγ. Κρουσταλάκης επισημαίνει πως η επιτυχία του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη και η συνεργασία των εισαγγελικών αρχών «θα βοηθήσει τα μέγιστα στην καταπολέμηση της διαφθοράς στον δημόσιο βίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή