Ενοχλημένος ο Σημίτης απορρίπτει τις πιέσεις

Ενοχλημένος ο Σημίτης απορρίπτει τις πιέσεις

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και το ίδιο το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τερματιστούν η εσωστρέφεια και η υποβάθμιση της σημασίας της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, καθιστώντας παράλληλα εμμέσως σαφές ότι παρά τις όποιες πιέσεις δεν πρόκειται να μεταβάλει τον πολιτικό του σχεδιασμό που προβλέπει την ανάληψη πρωτοβουλιών μετά τις 30 Ιουνίου.

Ο κ. Σημίτης, που φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την κριτική η οποία του ασκείται πως λειτουργεί ως «πρωθυπουργός εξωτερικού», αλλά και τις δημόσιες «εισηγήσεις» ότι θα έπρεπε να επισπεύσει ορισμένες τουλάχιστον από τις κινήσεις που σχεδιάζει ώστε να αντιστραφεί το ιδιαίτερα αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, απευθυνόμενος σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη, υπογράμμισε: «Εδώ τα δευτερεύοντα, όπως η «ανασχηματισμολογία», κυριαρχούν. Και κυριαρχούν γιατί σε ένα μεγάλο φάσμα υπευθύνων δεν έχει συνειδητοποιηθεί ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν είναι κάτι που τρέχει με αυτόματο πιλότο». Αμέσως μετά, ο κ. Σημίτης έσπευσε να προσθέσει πως «δεν έχουν συνειδητοποιήσει μερικοί ότι η Προεδρία δεν είναι μια άσκηση δημοσίων σχέσεων για την κυβέρνηση», αλλά και ότι «όποιος θέλει να είναι αλαζόνας και να πιστεύει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα προβλήματα, αύριο θα τεθεί στο περιθώριο».

Πάντως, στο κυβερνών κόμμα η αγωνία για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί παραμένει ιδιαίτερα έντονη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η βούληση ο πρωθυπουργός να στηριχθεί πλήρως στους χειρισμούς του. Είναι δε ενδεικτικό ότι κατά τον χαιρετισμό του, στη χθεσινή εκδήλωση, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης έκρινε σκόπιμο να επισημάνει πως «έξω πάμε καλά», αλλά αμέσως μετά υπογράμμισε ότι «με δεδομένη την πολιτική μας ταύτιση και την ηθική αλληλεγγύη προς τον K. Σημίτη πρέπει να πείσουμε και πάλι την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι μπορούμε και «μέσα να πάμε όχι μόνο καλά, αλλά και πολύ καλύτερα»».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης εκτιμά πως μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο μέτωπο της αντιπαράθεσης του κ. Γ. Κουρή με τον επιχειρηματία κ. Θ. Αθανασούλη, οι πολλαπλές πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση πιθανώς θα αρχίσουν να ατονούν. Επίσης, όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες, ο πρωθυπουργός στην παρούσα φάση, δεν είναι ούτως ή άλλως έτοιμος να αναλάβει μείζονες πρωτοβουλίες για την αντιστροφή του κλίματος.

Για το λόγο αυτόν, εξ άλλου, ο πρωθυπουργός συνεχίζει την τρέχουσα εβδομάδα τον κύκλο των επαφών του με τα κορυφαία στελέχη, προκειμένου να συγκεντρώσει «ιδέες» για την υπέρβαση της υφιστάμενης κρίσης.

Συνάντηση με Λαλιώτη.

Ο κ. Σημίτης μεθαύριο θα συναντηθεί με τον κ. Λαλιώτη, εν όψει και της συνεδρίασης του Ε.Γ. που προγραμματίσθηκε για τις 20 του μηνός – μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης, την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη, ο οποίος θα του παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του για την αναμόρφωση του «πόθεν έσχες», αλλά και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μάλιστα, για το δεύτερο αυτό θέμα, ο κ. Σημίτης ζήτησε από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλο σημείωμα με τις απόψεις του, κυρίως σε σχέση με τα περιθώρια που αφήνει στην κυβέρνηση το νέο Σύνταγμα. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να εκτιμά πως η πολιτική αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί σε πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, αλλά αντιθέτως το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να διατυπώσει μια συνολικότερη πολιτική πρόταση. Οπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, «χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες επί της ουσίας γιατί απ’ τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι οι πολίτες θέλουν μια πιο ευαίσθητη πολιτική και τη θέλουν από το ΠΑΣΟΚ».

Παρεμφερής είναι και η προσέγγιση του υπουργού Ανάπτυξης κ. A. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ζήτησε προχθές από τη Θεσσαλονίκη «την κατάθεση μιας πολιτικής πρότασης για την επόμενη τετραετία, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΠΑΣΟΚ με τον Ελληνα πολίτη». Τέλος, ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρ. Βερελής χαρακτήρισε «δευτερεύον θέμα την ανασχηματισμολογία», ενώ ο πρώην υπουργός κ. Γ. Αρσένης υπογράμμισε πως «όταν προκύπτει ένα καυτό θέμα, όπως το θέμα της διαφθοράς, δεν μπορείς να αναβάλεις τη διαχείρισή του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή