Τζακ Στρο: Τα «σύνορα» έπεσαν στην Κύπρο

Τζακ Στρο: Τα «σύνορα» έπεσαν στην Κύπρο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κυπριακό παραμένει «ένα περίπλοκο πρόβλημα με μεγάλη ιστορία» δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της M. Βρετανίας κ. Τζακ Στρο, αλλά πρόσθεσε ότι «ο λαός της Κύπρου και από τις δύο πλευρές υιοθέτησε μία πολύ θετική και εποικοδομητική προσέγγιση γιά να ζήσουν μαζί στο μέλλον». Οι δηλώσεις του κ. Στρο έγιναν έπειτα από πρόγευμα εργασίας που είχε στο Λονδίνο με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία εργάζεται για λύση του προβλήματος, που θα είναι εποικοδομητική και για τα δύο μέρη.

Ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεσθεί και ως παράδειγμα προέβαλε τις επισκέψεις του πληθυσμού της Κύπρου από και προς τα Κατεχόμενα, ενώ ο κ. Στρο υποστήριξε -επί του ιδίου θέματος- ότι έχουν πέσει τα «σύνορα». Στο Λονδίνο, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφιας απηύθυνε έκκληση προς τη βρετανική πλευρά να συμβάλει προκειμένου η Τουρκία να διαφοροποιήσει τη στάση της έναντι του Κυπριακού και να επέλθουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ώστε αυτό να είναι λειτουργικό.

Ομιλώντας σε συγκέντρωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, παρουσία Βρετανών βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι από τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν πρέπει να απουσιάζουν δύο βασικές αρχές: το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους -εάν οι ίδιοι το επιθυμούν- και η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους.

Στην ίδια συγκέντρωση η υπουργός Παιδείας της Βρετανίας κ. Ενφιλντ Τουίγκ ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης λύσεως του Κυπριακού, πρόσθεσε ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει τη βάση για διαπραγματεύσεις προς λύση του προβλήματος και υποστήριξε την επανέναρξη των συνομιλιών προς την κατεύθυνση αυτή.

Στη Λευκωσία, η ιταλική προεδρία ανακοίνωσε χθες τη διάθεση 25 χιλιάδων ευρώ για διακοινοτικά προγράμματα, που περιλαμβάνουν θεατρική παράσταση έργου του Λουίτζι Πιραντέλο, με τη συμμετοχή δεκαπέντε Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τέλος, την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, κατόπιν προσκλήσεως του γενικού γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Βάλτερ Σβίμερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή