Πολιτικολογία Κουφοντίνα…

Πολιτικολογία Κουφοντίνα…

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πυρ» κατά του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης και νυν γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη άνοιξε χθες από το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Δημήτρης Κουφοντίνας. O «Λουκάς», με μια δήλωση – προκήρυξη, σχολίασε την εκλογή του κ. Χρυσοχοΐδη στη θέση του γενικού γραμματέα, ενώ περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα το μελλοντικό πολιτικό σκηνικό της χώρας.

«Η Ελλάδα ξαναζεί λαμπρές ημέρες Πιουριφόι. O ανθύπατος της νέας αυτοκρατορίας καθορίζει, χωρίς να τηρεί καν τα προσχήματα, το πολιτικό σκηνικό της χώρας», είπε ο Δημήτρης Κουφοντίνας και πρόσθεσε: «O ελληνικός λαός θα έχει να επιλέγει ανάμεσα σε δύο παρόμοιους στην ουσία πολιτικούς σχηματισμούς των οποίων η πολιτική θα καθορίζεται από το κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας και τα βασικά στελέχη τους θα προκρίνονται με αποκλειστικό κριτήριο την υποταγή στα κελεύσματα των επικυρίαρχων». O Κουφοντίνας απεκάλεσε τον κ. Χρυσοχοΐδη «γες μαν», λέγοντας επί λέξει:

«Η τοποθέτηση του γες μαν που έδωσε επιτυχείς εξετάσεις, υλοποιώντας τους σχεδιασμούς της CIA και του FBI είναι το πρώτο βήμα των αλλαγών που θα ακολουθήσουν και στα δύο μεγάλα κόμματα. Στην κατεύθυνση του πλήρους εξαμερικανισμού της πολιτικής ζωής».

Παραδόξως, η έδρα δεν προέβη σε σχολιασμό της δήλωσης του Κουφοντίνα, όπως συνήθως συμβαίνει από την ημέρα έναρξης της δίκης, και αντ’ αυτού η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο οικονομολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου κ. Ευθύμιος Καβουριάρης, ο οποίος γνώρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο στο Παρίσι το 1965 με το πραγματικό του όνομα. «Ηταν γενικός γραμματέας συλλόγου φοιτητών του Παρισιού», είπε ο κ. Καβουριάρης και αναφέρθηκε στην αντιστασιακή δράση του Γιωτόπουλου, δίνοντας μια «αντίστροφη» απόδειξη της αθωότητάς του. «Πώς ο άνθρωπος αυτός μέχρι το 1974, σε δύσκολες ομολογουμένως εποχές, δεν βάζει ανθρώπινο στόχο, και ένα χρόνο μετά γίνεται ο αρχηγός μιας οργάνωσης που βάζει ανθρώπινους στόχους». Παράλληλα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στη δομή οργανώσεων, όπως η 17λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για μαφιόζικες οργανώσεις που υπάρχει ο νονός και ο πιστολέρο. O άνθρωπος που θα δώσει την εντολή και δεν θα πάρει μέρος σε ενέργεια είναι αναξιόπιστος. Σε αυτές τις οργανώσεις υπάρχει συναπόφαση και συνεκτέλεση». Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα, ο ίδιος ο Γιωτόπουλος επανέλαβε ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει προέρχονται από σκευωρία που στήθηκε εις βάρος του επειδή, όπως είπε, «ήμουν ο μοναδικός Ελληνας που έβαλε βόμβα στην αμερικανική πρεσβεία».

Υπέρ του «Μισέλ», όπως τον ήξερε από το 1985, κατάθεσε και η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Μαρία Ελένη Μπαρίς. Τον περιέγραψε ως ήπιο άνθρωπο που ποτέ δεν κρυβόταν, ενώ όταν έμαθε το πραγματικό του όνομα η μάρτυρας δεν εξεπλάγην γιατί όπως κατέθεσε υπάρχει και στην οικογένειά της παρόμοια περίπτωση ενός οικονομικού πρόσφυγα.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία πολύς λόγος έγινε και για το θέμα που προέκυψε με τον Ηρακλή Κωστάρη, όταν οι συνήγοροι υπεράσπισής του εμφάνισαν παραστατικό της Τράπεζας Κρήτης από όπου αποδεικνύεται ότι την ημέρα της απόπειρας δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη στις 20.11.90 ο κατηγορούμενος εξαργύρωσε επιταγή 200.000 δρχ. Παρά το γεγονός ότι κατέθεσε η τραπεζική υπάλληλος που πραγματοποίησε τη συναλλαγή κ. Χριστίνα Φράγκου, από την εξέτασή της δεν προέκυψε η ακριβής ώρα της συναλλαγής. Το ίδιο συνέβη και με το έτερο παραστατικό συναλλαγής που έγινε στις 27.1.1997 (ληστεία ΕΛΤΑ Βύρωνα) και ως εκ τούτου ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να έρθουν όλα τα παραστατικά των συναλλαγών που έγιναν τις δύο συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς και να κληθεί να καταθέσει ο υπάλληλος που έκανε την συλλογή των παραστατικών κ. Μαντζάκος.

Τέλος, υπέρ του Γιάννη Σερίφη κατέθεσαν δύο μάρτυρες, ο κ. Δημήτρης Λεζάκης, υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ο κ. Λιέρος Γιώργος. Και οι δύο μάρτυρες αναφέρθηκαν στη συνδικαλιστική δράση του κατηγορουμένου, ενώ υποστήριξαν ότι οι αντιεξουσιαστικές του απόψεις δεν ταυτίζονται με αυτές της 17Ν.

Σηκωτό έβγαλαν από την αίθουσα τον I. Μπουκετσίδη

Κυριολεκτικώς σηκωτός, στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών, έφυγε από την αίθουσα, πριν ολοκληρώσει την κατάθεσή του υπέρ του Γ. Σερίφη, ο συνήθης ύποπτος και κατηγορηθείς για τρομοκρατικές ενέργειες -από τις οποίες τελικώς απηλλάγη- ο Ιωάννης Μπουκετσίδης. Ολα ξεκίνησαν όταν ο μάρτυρας σε έντονο ύφος ξεκίνησε να αναφέρεται στην προσωπικότητα και στους αγώνες του Γ. Σερίφη, λέγοντας ότι το δικαστήριο δεν έχει κανένα στοιχείο εις βάρος του. O πρόεδρος κ. Μιχάλης Μαργαρίτης απείλησε τον μάρτυρα με κράτηση και στη συνέχεια ζήτησε να «κοπεί το μικρόφωνο», ενώ ταυτόχρονα ο κ. I. Μπουσκετίδης κάθησε οκλαδόν στο βήμα του μάρτυρα συνεχίζοντας να φωνάζει. «Δεν μπορείτε να βρίζετε τη Δικαιοσύνη της πατρίδας σας», είπε έξαλλος ο κ. Μαργαρίτης ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή του. Οπερ και εγένετο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή