O παλαιοκομματικός Ακριβάκης είναι εδώ

O παλαιοκομματικός Ακριβάκης είναι εδώ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «ανασχηματισμός – φούσκα» περιγράφονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο χθεσινές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι ανακατατάξεις που σημειώθηκαν σε υπουργικό επίπεδο ήταν οριακές και δεν αφορούσαν κανένα «υπουργείο – κλειδί», ενώ παρά τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών, εξαιρετικά περιορισμένες ήταν και οι αντικαταστάσεις υφυπουργών στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης.

Κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού σε επίπεδο υπουργών υπήρξε ο κ. Γ. Φλωρίδης, ο οποίος από υφυπουργός Οικονομικών αναβαθμίσθηκε σε υπουργό Δημόσιας Τάξης, σε μια κρίσιμη λόγω Ολυμπιακών Αγώνων περίοδο, αντικαθιστώντας τον κ. M. Χρυσοχοΐδη που αναδείχθηκε προχθές νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. H αναβάθμιση του κ. Φλωρίδη ήταν αναμενόμενη, καθώς είχε θετική παρουσία στις προηγούμενες κυβερνητικές του θέσεις. Επίσης, ο κ. Φλωρίδης υπήρξε προσωπική εισήγηση του κ. Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός Επικρατείας

Μικρού μεγέθους έκπληξη αποτέλεσε και η τοποθέτηση του κ. Αλ. Ακριβάκη στη θέση του υπουργού Επικρατείας, που παρέμενε κενή μετά την παραίτηση του κ. Στ. Μανίκα. O κ. Ακριβάκης θεωρείται γνώστης των ισορροπιών στην K.O. του ΠΑΣΟΚ. H ανάληψη του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης από τον κ. X. Καστανίδη οδήγησε στη μετακίνηση του κ. Γ. Πασχαλίδη στο υπουργείο Ναυτιλίας και στην αποχώρηση του κ. Γ. Ανωμερίτη από την κυβέρνηση. H υπουργοποίηση του κ. Καστανίδη από πολλούς σχετίζεται με τις νέες ισορροπίες που θέλει να δημιουργήσει ο κ. Σημίτης στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με τον κ. Βενιζέλο. Ενώ, η αποχώρηση του κ. Ανωμερίτη εκτιμάται πως συνδέεται εκτός των άλλων με την επιθυμία του πρωθυπουργού να μην μείνει εκτός κυβέρνησης ο κ. Πασχαλίδης. Εκπληξη, τέλος, για πολλούς αποτέλεσε η μη-υπουργοποίηση του κ. Χρ. Παπουτσή την οποία πολλοί αποδίδουν στην εκλογή του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου -που θεωρείται πολιτικός του φίλος- στο Ε.Γ.

Από τους νέους υφυπουργούς, ο κ. N. Φαρμάκης υπήρξε εισήγηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκη, ο κ. Θ. Κοτσώνης είναι στενός πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού, ο κ. K. Κουλούρης σηματοδοτεί το άνοιγμα προς το «άλλο ΠΑΣΟΚ», ο κ. Γ. Θωμάς εντάχθηκε στην κυβέρνηση, προκειμένου να εκπροσωπηθεί η Αχαΐα, ενώ οι κ. N. Μπίστης και B. Κοντογιαννόπουλος σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί η επιθυμία του κ. Σημίτη για την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ.

Εντονη φημολογία

Σημειώνεται πως χθες, πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης, είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία ότι, μεταξύ άλλων, στον κ. A. Τσοχατζόπουλο είχε προταθεί να είναι μόνο αντιπρόεδρος και αρνήθηκε, στον κ. Δ. Ρέππα να μετακινηθεί στο Υγείας και συνέβη το ίδιο, καθώς και ότι ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας έμενε εκτός κυβερνητικού συμβουλίου. Πάντως, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ουσιαστική εμπλοκή κατά τον ανασχηματισμό δεν υπήρξε, και μόνον ο κ. Στεφανής ζήτησε από τον κ. Σημίτη λίγη ώρα προκειμένου να σκεφθεί εάν θα παρέμενε στην κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή