O ανασχηματισμός που δεν έγινε

O ανασχηματισμός που δεν έγινε

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν ανασχηματισμό που «είναι σαν να μην έγινε ποτέ», πραγματοποίησε τελικώς χθες ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης αποφεύγοντας την οιαδήποτε τομή στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η προ τριών ημερών ρήξη με τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη.

Ο κ. Σημίτης επέλεξε να μην μετακινήσει ή να θέσει εκτός κυβέρνησης κανέναν «πρωτοκλασάτο» υπουργό και ο ανασχηματισμός περιορίστηκε τελικώς σε αλλαγές ή μετακινήσεις σε τέσσερα μόλις υπουργεία, τα Δημόσιας Τάξης, Επικρατείας, Μακεδονίας-Θράκης και Ναυτιλίας και στην αντικατάσταση πέντε υφυπουργών. Ετσι το μόνο «ενδιαφέρον» των χθεσινών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ήταν η απόπειρα του πρωθυπουργού να σηματοδοτήσει την έναρξη της προσπάθειας αμφίπλευρης διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ με την ανάθεση καθηκόντων υφυπουργού στον προερχόμενο από τη Ν.Δ. κ. B. Κοντογιαννόπουλο και στον επικεφαλής της AEKA κ. N. Μπίστη.

Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την επιλογή του να διατηρήσει επί της ουσίας την ίδια κυβέρνηση, επικαλούμενος ότι δεν θα πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος καθώς απομένουν λιγότεροι από δέκα μήνες μέχρι τις εκλογές. Ενώ παράλληλα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του υπογραμμίζει ότι η απόδοση της κυβέρνησης θα ανέβει κατακόρυφα το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς «θα εργαστεί με συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ και ο ίδιος θα είναι καθημερινά παρών».

Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο κ. Σημίτης έχει επενδύσει πολλά στη συγκρότηση του «Διευθυντηρίου» που θα αναλάβει το συντονισμό σε καθημερινή βάση κυβέρνησης και κόμματος. Τη θεσμοθέτηση του νέου οργάνου ο πρωθυπουργός θα την εξαγγείλει τη Δευτέρα, μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση. Πάντως, στην παρούσα φάση, ο εξαιρετικά περιορισμένος χαρακτήρα του ανασχηματισμού προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι ο κ. Σημίτης όχι μόνον απώλεσε τη δυναμική που του προσέδωσε η σύγκρουση με τον κ. Λαλιώτη, αλλά δημιούργησε την αίσθηση ότι μόνος στόχος των πρωτοβουλιών του τελευταίου διαστήματος ήταν η καρατόμηση του πρώην γραμματέα. Επίσης, επισημαίνεται ότι σε κανένα από τα υπουργεία της λεγόμενης «καθημερινότητας» δεν σημειώθηκαν αλλαγές παρότι ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης. Ενώ, τέλος, υποστηρίζεται ότι σε επίπεδο τουλάχιστον υφυπουργών θα μπορούσαν να υπάρξουν ευρύτερες εκλογές, ώστε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες να αποκτήσουν κυβερνητική εκπροσώπηση.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των πολιτικών που έχει εξαγγείλει, ο κ. Σημίτης συναντάται τη Δευτέρα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη, ενώ την επομένη συγκαλεί την Κυβερνητική Επιτροπή για το «πολιτικό χρήμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή