H Ελλάδα γέφυρα για Σερβία στο NATO

H Ελλάδα γέφυρα για Σερβία στο NATO

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά από βήματα συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των σερβικών ενόπλων δυνάμεων αποφασίστηκαν χθες από τους υπουργούς Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου και της Σερβίας και Μαυροβουνίου Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας.

Οπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί, η Ελλάδα θα συνδράμει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών τους, ιδίως στην κατεύθυνση της σταδιακής τους εναρμόνισης με τα νατοϊκά πρότυπα. Για τον σκοπό αυτό, ειδικός Ελληνας επιτελικός αξιωματικός θα αποσταλεί στο Σερβικό Γενικό Επιτελείο, ενώ θα πυκνώσουν και οι επαφές και οι αμοιβαίες επισκέψεις στελεχών των δύο επιτελείων.

Επίσης, η Ελλάδα έχει αναλάβει να στηρίξει σοβαρά το αίτημα της Σερβίας και του Μαυροβουνίου για την απόκτηση του στάτους του παρατηρητή στο NATO ώστε να είναι δυνατόν εκπρόσωποι της χώρας να παρίστανται στις ΝΑΤΟϊκές συνεδριάσεις, θέμα το οποίο χειρίζεται ο Ελληνας πρέσβης στη Συμμαχία κ. Κασκαρέλης. Ακόμα, τόσο σε υπουργικό επίπεδο, όσο και μέσω της διπλωματικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, η χώρα μας έχει δεσμευθεί να προωθήσει τη σχέση της Σεβίας με το NATO στο πλαίσιο της «Σύμπραξης για την ειρήνη», η οποία, κατ’ ουσίαν, αποτελεί έναν «προθάλαμο» για την πλήρη ένταξη στη Συμμαχία, ενώ η Ελλάδα στηρίζει ενεργά και την προσπάθεια της Σερβίας και του Μαυροβουνίου για ένταξη στη SEDM, την «Πρωτοβουλία για τη συνεργασία χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Επιπλέον, μεταξύ των δύο χωρών, συνεργασία θα υπάρξει και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και στη στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο κ. Τάντιτς ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παπαντωνίου για τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις σχέσεις της Σερβίας και του NATO και υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες «δεν έχει συμβεί ποτέ να πολεμήσουν η μία την άλλη, αντίθετα, πολέμησαν πάντα εναντίον κοινών εχθρών». «Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο κ. Τάντιτς, «η Ελλάδα είναι ο πρώτος μας εταίρος και πάντοτε να ξέρετε ότι λαμβάνουμε υπ’ όψιν όλες τις υποδείξεις της Ελλάδας ώστε να διορθώνουμε κάποια θέματα στον δρόμο προς την ανάπτυξη και την εξέλιξη και την είσοδό μας στους διεθνείς οργανισμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή