Φωτιά στη Βουλή για μερική απασχόληση

Φωτιά στη Βουλή για μερική απασχόληση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «βλέμμα» όλων των κομμάτων και των βουλευτών στις εκλογές, άρχισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για μερική απασχόληση σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως λ.χ. οι φύλακες σχολικών κτιρίων. Με παρόντα στα υπουργικά έδρανα το νέο πρόσωπο της κυβέρνησης Νίκο Μπίστη -δεν τοποθετήθηκε αλλά παρακολούθησε επισταμένως- η συζήτηση χαρακτηρίσθηκε από το κατά πόσον το νομοσχέδιο είναι προεκλογικού χαρακτήρα ή αποτελεί θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Και μόνον το γεγονός ότι μέσω του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων 40.000 εργαζομένων με μερική απασχόληση μέχρι 20 ώρες εβδομαδιαίως, ήταν η αφορμή για να ξιφουλκήσει η αντιπολίτευση. «Είναι προεκλογικού τύπου ολοφάνερα, οδηγεί σε ομηρεία τους πολίτες», τόνισε ο εισηγητής της Ν.Δ. κ. Χρ. Ζώης. «Είναι αντεργατικό, υπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες και την εκλογική πελατεία της κυβέρνησης», συμπλήρωσαν οι εισηγητές του ΚΚΕ κ. Δ.Τσιόγκας και του ΣΥΝ κ. Ασημίνα Ξηροτύρη.

«Εμπαίζετε τον ελληνικό λαό, όπως κάνατε και στις προηγούμενες εκλογές με τις 25.000 «προσλήψεις» μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης ΟΑΕΔ το 2000, ψεύδεστε ασυστόλως και μια ζωή πολιτεύεστε με το εμπόριο ελπίδων», τόνισε ο -εορτάζων χθες- κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Προκόπης Παυλόπουλος. «Τα πάντα τα ανάγετε στην προεκλογική περίοδο, ενώ μέχρι τις εκλογές μένουν 10 μήνες. Πρόκειται περί γελοίας και αντικοινοβουλευτικής λογικής, την οποία χρησιμοποιείτε επειδή δεν έχετε θέσεις. Δηλαδή, τι προτείνετε; Να μη λειτουργεί το κράτος μέχρι τις επόμενες εκλογές;», αντέτεινε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έλαβαν τον λόγο κ.. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Λεωνίδα Τζαννή. Κι αυτό διότι και οι δύο αγόρευσαν «επί προσωπικού», υπενθυμίζοντας δηλαδή στους παρισταμένους το δικό τους έργο όταν ήταν στην κυβέρνηση και περιοριζόμενοι σε παρατηρήσεις επί τη βάσει του παραπάνω έργου.

Ετσι, ο μεν κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε σε διατάξεις του νόμου του 1998, τον οποίον είχε ο ίδιος καταρτίσει, ο δε κ. Τζαννής για το «όραμά του» όταν ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ηταν ταυτόχρονα αιχμηρός προς το υπουργείο Οικονομίας: «Επιτέλους, πρέπει να τελειώνει ο μεγαλοϊδεατισμός του υπουργείου Οικονομίας. Μην ξεχνάτε ότι έδινε τα πριμ «παραγωγικότητας» από μόνο του στους υπαλλήλους του, και τρέχαμε μετά όλοι οι υπόλοιποι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή