Ανοιχτή στη Δικαιοσύνη η υπόθεση Κόκκαλη

Ανοιχτή στη Δικαιοσύνη η υπόθεση Κόκκαλη

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δικαστική τροπή λαμβάνει η υπόθεση των έξι κακουργημάτων (απάτη, υπεξαίρεση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατασκοπεία, ενεργητική και παθητική δωροδοκία) κατά του επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη.

Χθες γνωστοποιήθηκε ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Πέτρος Βέρροιος, κάνοντας χρήση της δικονομικής ευχέρειας που έχει, επέστρεψε την ογκώδη δικογραφία Κόκκαλη στην Ευελπίδων ζητώντας τη συμπλήρωση της ανάκρισης από τον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Γ. Πουρνάρα, που είχε χειριστεί την υπόθεση.

Πληροφορίες χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά βαρύ το τετρασέλιδο υπόμνημα που συνέταξε η εισαγγελέας Εφετών κ. Θεοφανία Κοντοθανάση, στην οποία είχε χρεωθεί ο φάκελος της υπόθεσης που έφθασε στις αρχές Απριλίου στο Εφετείο, καθώς έχει ασκηθεί και δίωξη κατά του μεγαλοεπιχειρηματία βάσει του Νόμου 1608/50 (περί καταχραστών του Δημοσίου). Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι η κ. Κοντοθανάση εστιάζει την εντολή για τη διεξαγωγή περαιτέρω ανάκρισης, όχι μόνο στην εξέταση μαρτύρων και στη λήψη απολογίας, αλλά πρωτίστως στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που διασυνδέονται με εμπορικές και μη δραστηριότητες του κ. Κόκκαλη με την DDR, αλλά αυτών μέσω των οποίων διακινούνται διά off shore εταιρειών κεφάλαια προοριζόμενα για την ανάπτυξη του Ρωσικού Λόττο.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών δύναται να ζητήσει και πάλι τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, διαρκούσης της συμπληρωματικής ανάκρισης, ζητώντας την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη-ανακριτή λόγω της βαρύτητας των κατηγοριών. Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιουνίου η Ολομέλεια Εφετών με πλειοψηφία 116 έναντι 65 εφετών και με το τυπικό επιχείρημα ότι η ανάκριση για την υπόθεση Κόκκαλη θεωρείται περαιωθείσα απέρριψε το σχετικό αίτημα και την παραγγελία του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευαγ. Κρουσταλάκη, εκτιμώντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 29 του ΚΠΔ. Το σκεπτικό αυτό είχε αντικρούσει η μειοψηφία των 66 εφετών, χαρακτηρίζοντάς το ως δικονομικό εύρημα υποστηρίζοντας ότι, σύμφωνα με το άρθρο 308 του ΚΠΔ περαιωμένη θεωρείται η ανάκριση μόνο αν έχει βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη για την υπόθεση αυτή έχει καταγραφεί η κραυγαλέα αντίθεση μεταξύ του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2002 παρέπεμψε τον κ. Κόκκαλη με 6 βαρύτατα κακουργήματα και του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Γ. Πουρνάρα, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο απεφάνθη ότι «ουδόλως προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής» του κατηγορουμένου.

Η εντολή για συμπλήρωση της ανάκρισης έφθασε και πάλι στον κ. Πουρνάρα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα ή να διαφωνήσει επιμένοντας ότι αυτή περαιώθηκε ή να συμφωνήσει και να την συνεχίσει. Στην πρώτη περίπτωση η διαφωνία θα αρθεί από το αρμόδιο συμβούλιο. Ωστόσο, δεδομένης της θέσης του 4ου ειδικού ανακριτού επί της υποθέσεως αρμόδιες δικαστικές πηγές θεωρούν προβληματική την επιστροφή της δικογραφίας στον ίδιον. Οι ίδιες πηγές χθες εκτιμούσαν ότι ανεξάρτητα από τη διαδρομή της δικογραφίας, σε αυτήν πρέπει να περιληφθεί πλέον και η έγκληση του Εθνικού Ιδρύματος Αθλημάτων της Ρωσίας (NFS), κατά Κόκκαλη, η οποία ήδη βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. I. Προβατάρη (άρτι προαχθέντος σε αντεισαγγελέα Εφετών).

Τέλος, δεν πρέπει να αποκλεισθεί και το ενδεχόμενο της κατάθεσης αιτήματος εξαίρεσης του 4ου ειδικού ανακριτή από την υπόθεση, υπό το επιχείρημα και του διορισμού του, από τις 26 Σεπτεμβρίου 2002, ως τακτικό μέλος της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ (αθλητικός δικαστής).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή