Ν.Δ.: Να ανοιχθούν οι κωδικοί κρατικών λειτουργών

Ν.Δ.: Να ανοιχθούν οι κωδικοί κρατικών λειτουργών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι στον έλεγχο – όχι στο παιγνίδι με τον εκλογικό Νόμο» ήταν η απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και την παρέμβαση στο εκλογικό σύστημα και στον τρόπο εκλογής των βουλευτών.

Νομοθετική ρύθμιση

Ο κ. Καραμανλής, που απάντησε αμέσως σε όσα δήλωσε ο κ. Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για πολιτική ανεντιμότητα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι τίμιο να θέτει θέμα εκλογικού Νόμου στο τέλος της τετραετίας και σε προεκλογική περίοδο.

Ακόμη, ζήτησε έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών από το 1974 μέχρι και σήμερα, μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ απαίτησε να ανοιχθούν όλοι οι κωδικοί του Χρηματιστηρίου όχι μόνο των υπουργών, βουλευτών, δημάρχων και νομαρχών, αλλά και των κρατικών λειτουργών, προέδρων και διεθυνόντων συμβούλων ή διοικητών Τραπεζών, ΔΕΚΟ και άλλων δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων. Ζήτησε επίσης νομοθετική ρύθμιση με έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση απέρριψε και τις δύο προτάσεις του κόμματός του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Χ.Α., επανέφερε την πρόταση και τόνισε ότι «ο κ. Σημίτης επέβαλε με αυτόν τον τρόπο συγκάληψη και ατιμωρησία, αλλά το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου δεν παραγράφεται» αφήνοντας ανοιχτό το θέμα. Σχετικά με τις εξαγγελίες Σημίτη περί εκλογικού Νόμου και περιφερειών, ο κ. Καραμανλής μίλησε για «μικροκομματικές σκοπιμότητες», χαρακτήρισε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ελλιπή, και τον κάλεσε να εγκαταλείψει οποιαδήποτε σκέψη γύρω από το θέμα. «Για έναν τέτοιο διάλογο απαιτείται μίνιμουμ αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εμείς όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση στο ελάχιστο», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Μετατόπιση ενδιαφέροντος

Γεγονός, πάντως, είναι ότι η Ν.Δ. δεν αιφνιδιάσθηκε από τις προτάσεις του πρωθυπουργού. Τόσο το «άνοιγμα» του παιγνιδιού με τον εκλογικό νόμο όσο και η προσπάθεια να πείσει για τις προθέσεις του σχετικά με το «πόθεν έσχες», ήταν κινήσεις που αναμένονταν και που έχουν από καιρό μπει στο μικροσκόπιο του επιτελείου του πολιτικού σχεδιασμού της Ρηγίλλης.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχαν προετοιμασθεί, ούτως ή άλλως, για ένα θερμό καλοκαίρι, που θα κυλούσε με το ΠΑΣΟΚ να προσπαθεί να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από το εσωκομματικό του πρόβλημα στο «παιγνίδι με τους θεσμούς», που είναι προσφιλές στο κυβερνών κόμμα, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες.

«Είναι γνωστή η τακτική των «γεφυρών» προς την Αριστερά πριν από τις εκλογές αλλά και η… ανατίναξή τους αμέσως μετά την υφαρπαγή της ψήφου», τόνιζε χθες κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή