Παρατείνεται η κρίση κορυφής στο Μέγκα

Παρατείνεται η κρίση κορυφής στο Μέγκα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ο Νίκος Χατζηνικολάου συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας, οι αθόρυβες διαδικασίες που συντελούνται γύρω και μέσα από το κανάλι κάθε άλλο παρά στερούνται ενδιαφέροντος. Μετά τις πρώτες θεαματικές κινήσεις (υποβολή παραίτησης, αντικρουόμενες δηλώσεις των κ. Χρήστου Λαμπράκη και Χρήστου Τεγόπουλου) ακολούθησε ένας κύκλος διεργασιών, αναγνωριστικών πτήσεων, διμερών και πολυμερών επαφών και… φορτισμένης αναμονής.

Κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Τηλέτυπου, την ερχόμενη Τρίτη, θα οριστικοποιηθεί ή θα ανακληθεί η παραίτηση του γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Μέγκα και θα καθοριστούν οι αρμοδιότητες και η σύνθεση του πολυσυζητημένου διευθυντηρίου, δηλαδή των άτυπων κηδεμόνων του.

Τέσσερις είναι οι βασικοί «παίκτες» στο Μέγκα και οι προχθεσινές εξελίξεις έδειξαν ότι δεν επιθυμούν όλοι τη ρήξη. Κάποιοι εξ αυτών εκφράζουν την άποψη (ή μάλλον τον ευσεβή πόθο) ότι η κίνηση του κ. Χατζηνικολάου δεν θα έχει συνέχεια και ότι «κανένας εκ των τεσσάρων δεν μπορεί μόνος του να πάρει αποφάσεις, αλλά απαιτείται η πλειοψηφία των τριών». Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι η διάλυση του Μέγκα δεν συμφέρει κανέναν από τους τέσσερις εκδότες.

Η μετοχική σύνθεση

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τα λόγια των τραγουδιών, «άλλα μου λεν’ τα χείλη σου και άλλα η καρδιά σου» ή μάλλον άλλα λένε «τα κομπιούτερ και οι αριθμοί», η μετοχική σύνθεση του Τηλέτυπου έχει διαμορφωθεί ως εξής:

«Πήγασος» (Γ. Μπόμπολας): 20,00%

X.K. Τεγόπουλος: 11,68%

ΔΟΛ: 10,76%

Manotick Holdings Limited

(B. Βαρδινογιάννης): 8,36%

Fidelity International Ltd: 5,04%.

Ενδιαφέρον δεν παρουσιάζουν μόνον οι αλλαγές στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου (π.χ. ο «Πήγασος» από το 13% που είχε στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2003 έφτασε εντός πενταμήνου στο 20%), αλλά και το νοερό άθροισμά τους. Οι μετοχές του «Πήγασου» και του ΔΟΛ, αν αθροιστούν, δίνουν 30,76%, ποσοστό που βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο κρίσιμο 33,4%, που καθορίζει την «καταστατική μειοψηφία». Οποιος ή όποιοι συγκεντρώσουν αυτό το «μαγικό» ποσοστό θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, λένε οι επαΐοντες, υπονοώντας πολλά…

Ωστόσο, ο υπαινιγμός αυτός αντικρούεται εκ των έσω, καθώς κάποιοι εκ της ομάδας των τεσσάρων επισημαίνουν ότι τον πρώτο λόγο δεν τον έχουν τα ποσοστά και η αριθμητική υπεροχή, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο. Επομένως, κρίση είναι, θα περάσει, σύμφωνα με αυτήν την αισιόδοξη οπτική.

Οι κλυδωνισμοί της κρίσης κορυφής επηρέασαν την τιμή των μετοχών του Mega και των τριών εισηγμένων συνεταίρων. Και των τριών οι μετοχές παρουσίασαν μείωση (-4,00% ο ΔΟΛ, -3,54% ο X.K. Τεγόπουλος και -1,05% ο «Πήγασος»). H τιμή της μετοχής του «Τηλέτυπου» αυξήθηκε κατά 2,95%, (διακινήθηκαν 182.500 μετοχές προς 5,48 ευρώ εκάστη).

Ο κ. Χατζηνικολάου

Ο τελών υπό παραίτηση κ. Χατζηνικολάου, η πέτρα του σκανδάλου (όχι, όμως, ο πυρήνας της υπόθεσης) δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε σε επαφή και με τους «τέσσερις», καλλιεργώντας το έδαφος εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Τρίτης, ενώ έκανε και μια σύντομη επίσκεψη στο κανάλι, όπου επικρατεί ατμόσφαιρα αμηχανίας έως παγωμάρας.

Αν αναλογιστούμε ότι ο πάγος άρχισε να ραγίζει από την περασμένη Δευτέρα και ότι η παραίτηση υποβλήθηκε προχθές, αλλά θα κριθεί σε τέσσερις ημέρες από σήμερα, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για την πιο παρατεταμένη, την πιο χρονικά ξεχειλωμένη παραίτηση στα πρόσφατα δημοσιογραφικά χρονικά! Αλλες πληροφορίες φέρουν τον κ. Χατζηνικολάου ανυποχώρητο, να μην ανέχεται μύγα (δηλ. διευθυντήριο) στο σπαθί του, όμως άλλες αφήνουν ένα περιθώριο για επαναπροσέγγιση – ούτως ή άλλως, και οι δύο δέσμες πληροφοριών ενισχύουν τη διαπραγματευτική του θέση. Για την ομαλή επαναφορά θα πρέπει το διευθυντήριο να συνεδριάζει πιο «χαλαρά» και να μεταβληθεί ενδεχομένως η σύνθεσή του. Πάντως, αν ο κ. Χατζηνικολάου αποχωρήσει, λέγεται ότι ο αντικαταστάτης του δεν θα προέρχεται κατ’ ανάγκην από τους κόλπους του διευθυντηρίου που ανακοινώθηκε από τον κ. Λαμπράκη.

Ερώτηση για τα τεκταινόμενα στο Μέγκα υπέβαλαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Π. Κρητικός, Γ. Παπαγεωργίου, Δ. Κοσσυβάκης, Γ. Δασκαλάκης και Σ. Στολίδης. «Δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο των MME», είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή