Πρόταση να ισχύσει μετά την εκλογή Προέδρου

Πρόταση να ισχύσει μετά την εκλογή Προέδρου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να φέρει προς ψήφιση τον Οκτώβριο τον νέο εκλογικό νόμο εμφανίζεται η κυβέρνηση, αλλά παράλληλα δηλώνει έτοιμη να συμφωνήσει με τη Ν.Δ., εάν προηγηθεί διάλογος και συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, αυτός να τεθεί σε ισχύ από τις εκλογές του 2008.

Οι βασικές παράμετροι του νέου εκλογικού νόμου καθώς και ο επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος θα τεθούν επί τάπητος την προσεχή Πέμπτη στη διάρκεια γεύματος που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, καθώς και στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδη, τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, αλλά και τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευαγγ. Βενιζέλο, που διαφώνησε προχθές με τις προωθούμενες αλλαγές. Αμέσως μετά, ο κ. Σημίτης αναμένεται να παρουσιάσει το πλαίσιο εντός του οποίου καλεί η κυβέρνηση σε διάλογο τα κόμματα, ενώ η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα συζητηθεί και σε επίπεδο Ε.Γ.

Πάντως, η αλλαγή του εκλογικού νόμου προκαλεί ήδη ορισμένες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης κ. A. Τσοχατζόπουλος κατέγραψε και δημοσίως τις διαφωνίες του για την προοπτική κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. O κ. Τσοχατζόπουλος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή δήλωσε πως «πρέπει να δούμε εάν όντως θα υπάρξει κατάτμηση», ενώ κάλεσε όλους να αναμείνουν «τι νόμο θα φέρει ο πρωθυπουργός». Ως βασικό μοχλό πίεσης προς τη Ν.Δ., προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για διάλογο, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τη διαβεβαίωση πως τυχόν νέες εκλογές το 2005 εξ αιτίας της ενδεχόμενης αδυναμίας της Βουλής να αναδείξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα διεξαχθούν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Εξάλλου και για την κυβέρνηση αποτελεί βασικότατη προτεραιότητα οι προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο να μη συνδεθούν με τα γνωστά σενάρια περί «σύντομης δεξιάς παρένθεσης» που προβλέπουν ήττα του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές και την επιστροφή στην εξουσία το 2005.

Μάλιστα, ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε χθες ότι υπάρχει κατά τους νομικούς η δυνατότητα να διασφαλιστεί ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ από το 2008. Ενώ υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν πως τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούν να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου και να τον ψηφίσουν με τη «ρήτρα» ότι θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2005, δηλαδή μετά την προεδρική εκλογή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει το αμέσως επόμενο διάστημα την «πίεση» προς τα κόμματα της Αριστεράς προκειμένου να προσέλθουν στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο με το επιχείρημα ότι θα είναι αναλογικότερος από τον υφιστάμενο. H επιχειρηματολογία της κυβέρνησης θα εδραστεί στην επισήμανση ότι εάν δεν ψηφιστεί στην παρούσα φάση νέος εκλογικός νόμος, το πιθανότερο είναι ο υφιστάμενος να ισχύσει μέχρι και τις εκλογές του 2012. Είναι δε ενδεικτικό ότι χθες ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης ανέφερε πως «τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και η Ν.Δ. βιάζονται να πάρουν θέση για κάτι που δεν γνωρίζουν, και ίσως αλλάξουν γνώμη».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης

Ο κ. Σκανδαλίδης σε μια κίνηση με προφανή πολιτικό συμβολισμό, επισκέφθηκε χθες στη Χαριλάου Τρικούπη τον κ. Χρυσοχοΐδη. O κ. Χρυσοχοΐδης το τριήμερο θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ από την Τρίτη θα αρχίσει ο κύκλος των εβδομαδιαίων συσκέψεων του ιδίου και του πρωθυπουργού με τα μέλη της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή