Αλλαγές κορυφής στη Δικαιοσύνη

Αλλαγές κορυφής στη Δικαιοσύνη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικείμενες προαγωγές στην ανώτατη βαθμίδα της Δικαιοσύνης απετέλεσαν το κεντρικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Οπως όλα δείχνουν, εν όψει της αποχώρησης του νυν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελου Κρουσταλάκη, εκτός μάχης για την κατάληψη της θέσης έχουν μείνει οι αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου, καθώς και αρεοπαγίτες, ενώ «φαβορί» στην κούρσα της διαδοχής φέρονται να είναι οι νυν αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Δ. Λινός και Δ. Σουλτανιάς, με επικρατέστερο τον πρώτο. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, με την επιλογή του κ. Λινού φέρεται να συμφωνεί και ο νυν πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γ. Κάπος. Τόσο ο κ. Λινός όσο και ο Σουλτανιάς που αποχωρούν από το δικαστικό σώμα το 2006, είχαν προαχθεί πέρυσι στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου από το Υπουργικό Συμβούλιο, με εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου, υπερπηδώντας μάλιστα αρκετούς συναδέλφους τους και αποδεικνύοντας ότι το κριτήριο της αρχαιότητας δεν είναι αυτοτελώς επαρκές για την κάλυψη των ανώτατων θέσεων του Αρείου Πάγου.

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι εισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου προέρχονται από τον δικαστικό και όχι από τον εισαγγελικό κλάδο. Και στις φετινές προαγωγές, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική, παρά το «ψήφισμα» διαμαρτυρίας που εξέδωσαν οι νυν αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητούν η επίμαχη θέση να καταληφθεί από πρόσωπο που προέρχεται αμιγώς από τον εισαγγελικό κλάδο.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 24 του μήνα και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του θα προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές και ως προς τη θέση του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, ο Ευάγγ. Περλίγκας και ο Κωνσταντίνος Τσαμαδός. Επικρατέστεροι για την κάλυψη της θέσης θεωρούνται οι αρεοπαγίτες Αθ. Κρητικός και Θ. Λαφαζάνος, ενώ την κάλυψη της τρίτης θέσης που θα κενωθεί -λόγω ανάδειξης νέου εισαγγελέα- διεκδικούν οι αρεοπαγίτες Στ. Πατεράκης, Ελ. Τσακόπουλος και N. Γεωργιλής.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας την κενή θέση του αντιπροέδρου αναμένεται να καλύψει ο νυν σύμβουλος N. Φλώρος, ενώ στο Ελεγκτικό Συνέδριο επικρατέστερος θεωρείται ο σύμβουλος κ. I. Καραβοκύρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή