Ανακύκλωση του «τίποτα» στην tv

Ανακύκλωση του «τίποτα» στην tv

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λέξεις-κλειδιά που κυριάρχησαν την προπερασμένη Πέμπτη στο Κάραβελ, στη σύνοδο της KE του ΠΑΣΟΚ που σφραγίστηκε από την απομάκρυνση του Κώστα Λαλιώτη, μοιάζουν κατάλληλες για να περιγράψουν και την κατάσταση στο Mega, αλλά και γενικότερα στην ιδιωτική τηλεόραση: ρήξεις, τομές, η μάχη των εκλογών αναζήτηση νέων προσώπων, φρεσκάδας, νέων ιδεών και κατευθύνσεων.

Μπορεί τα τηλεοπτικά παλικάρια να μην είναι ιδιαίτερα κουρασμένα, όμως η πείρα (ή μάλλον η AGB) δείχνει ότι οι τηλεθεατές κουράζονται όταν αντικρίζουν συνεχώς τα ίδια πρόσωπα. Με την κεκτημένη ταχύτητα του ριάλιτι «Popstars», το Mega έκανε μια οντισιόν από την οποία πέρασαν 500 νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα. Από αυτούς προκρίθηκαν οι καλύτεροι και, όπως είπε ο κ. Χατζηνικολάου την Τετάρτη στην Αίγλη, (εξηγώντας το «λαϊκά» στους δημοσιογράφους), πρόκειται για «νέες μούρες» που όταν τις αντικρίσουμε στο γυαλί, θα μας εκπλήξουν με «τη φρεσκάδα και το δυναμισμό τους».

Τόπο στα νιάτα, λοιπόν, αλλά εντός ορίων. Οι μέχρι τώρα μεταγραφές και εσωτερικές ανακατατάξεις δείχνουν ότι είναι πιο λογικό να μιλάμε για ανακύκλωση και λίφτινγκ παρά για ρήξεις και τομές. H Αννα Παναγιωταρέα, παρουσιάστρια του «Σήμερα με την Αννα» στο Mega, προσελήφθη από τον Alpha με την ιδιότητα της διευθύντριας ειδήσεων και ενημέρωσης του καναλιού. Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έκανε χρήση του δικαιώματος τής θερινής αδείας και σήμερα απουσιάζει σε διακοπές. Από τη NET αποχώρησε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που προσελήφθη ως διευθυντικό στέλεχος στον Alpha. Μια πολυσυζητημένη και επιτυχημένη, όπως αποδείχτηκε, μεταγραφή στην εκπνοή της σεζόν ήταν αυτή του Γιώργου Αυτιά (από τον ANT1 στον Alpha), ενώ παρελθόν αποτελεί για το Mega και ο Γιώργος Βλάχος, προϊστάμενος πολιτικού ρεπορτάζ του σταθμού, που είχε έρθει σε σύγκρουση με την κ. Παναγιωταρέα, αλλά και πρόσφατα με τον κ. Χατζηνικολάου με αφορμή κάποια άκομψα, όπως κρίθηκαν, σχόλια του πρώτου.

Οι μεταγραφές

Οι φήμες και οι διαρροές περί μεταγραφών διαψεύδουν την παροιμία «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά». Κύκλοι στενά προσκείμενοι στους υποψηφίους για μεταγραφή διαδίδουν πληροφορίες για αστρονομικές αμοιβές, για επίμονη διεκδίκησή τους από πολυάριθμους μνηστήρες και για υψηλά καθήκοντα τα οποία πρόκειται να αναλάβουν. Οπως συμβαίνει και στις ποδοσφαιρικές μεταγραφές, οι φήμες δεν αντιστοιχούν πάντα στην πραγματικότητα. Αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν φήμες περί μετακομίσεων, π.χ., της Ολγας Τρέμη (από το Star στο Mega), της Λίζας Δουκακάρου (από το Mega στον Alpha), ενώ δεν ευοδώθηκε η απόπειρα μεταγραφής της Τατιάνας Στεφανίδου από το Alter στο Μega.

Αν και το σίριαλ των μεταγραφών συνεχίζεται, και πιθανόν να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις, διακρίνουμε μια τάση ενίσχυσης του ενημερωτικού προφίλ (άρα και των δυνατοτήτων πολιτικής παρέμβασης) του Alpha, το οποίο, κατά την περσινή σεζόν, δεν κατάφερε να ανορθώσει η παρουσία της Σοφίας Τσιλιγιάννη στο κεντρικό του δελτίο.

Τα νέα πρόσωπα, λοιπόν, δεν είναι και τόσο νέα -και δεν εννοούμε από βιολογική άποψη. Μήπως, όμως, στον χώρο των ιδεών συντελείται κάποια κοσμογονία την οποία δεν έχουμε αντιληφθεί;

Το αθάνατο «ΟΦΑ» (όπου φυσάει ο άνεμος) μοιάζει να οδηγεί τα βήματα των καναλιών. Οσο φυσούσε ο άνεμος της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας και του πολέμου στο Ιράκ, τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια κινούνταν μεταξύ ΓΑΔΑ και γιαφκών, Τίγρη και Ευφράτη. Σήμερα οι διεθνείς ειδήσεις υποβαθμίζονται κραυγαλέα από όλα τα ιδιωτικά κανάλια, ενώ δύο τουλάχιστον από αυτά (το Alter και το Star) ζουν σε ένα σύμπαν που το κατοικούν πρώην παίκτες ριάλιτι, τραγουδίστριες, μοντέλα και μοντέλοι, αιμοβόρα κουνούπια και αδίστακτοι αρουραίοι, Ρωσίδες και Ουκρανέζες αντροχωρίστρες, Βουλγάρες νύφες, δαιμονισμένοι και εξορκιστές και άλλα πλάσματα, βγαλμένα θαρρείς από το «Βιβλίο των φανταστικών όντων» του Μπόρχες.

Ο ANT1 αναδείχτηκε σε πρωταθλητή της χρονιάς και στον τομέα της ενημέρωσης. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην παρουσία της Ελλης Στάη στο κεντρικό του δελτίο, αλλά και στον σαφή προσανατολισμό της ειδησεογραφίας του σε «λαϊκά» θέματα (ανεργία, απολύσεις, ακρίβεια, χαμηλές συντάξεις, χρεωμένα νοικοκυριά) και στην υποχώρηση του «λάιφ στάιλ» (γάμοι, βαφτίσια επωνύμων, κότερα και παραλίες). H κ. Στάη προσέγγιζε αυτά τα θέματα με σοβαρότητα και απλότητα, αποφεύγοντας τον βαρύγδουπο σχολιασμό. H συστηματική ενασχόληση με την γκρίζα καθημερινότητα βρήκε ανταπόκριση στο κοινό, όχι επειδή έτσι κολακεύονταν τα αντι-πασοκικά ανακλαστικά του, αλλά επειδή η ίδια η ζωή θέτει τις δικές της αμείλικτες προτεραιότητες.

Ασπόνδυλα δελτία ειδήσεων

Τυπικά ευπρεπή, αλλά ασπόνδυλα και πληκτικά ήταν τα δελτία ειδήσεων του Mega, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ύπαρξη μιας «γραμμής», έστω και μεροληπτικής, είναι προτιμότερη από την απουσία γραμμής. Οι σοβαρές ενημερωτικές εκπομπές (π.χ. οι «Φάκελοι» του Αλ. Παπαχελά) είχαν εξοριστεί στις άγριες νυχτερινές ώρες, ενώ οι καλεσμένοι στα τοκ σόου ήταν ατάκτως ερριμμένοι, πότε εκπρόσωποι της ελαφριάς καλλιτεχνίας και πότε της σοβαροφανούς πολιτικής.

Επομένως, ούτε νέες ιδέες ούτε νέα πρόσωπα κυριάρχησαν στη χρονιά που πέρασε. Ισως οι πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις να είναι αυτές που συντελούνται στον διόλου φωτογενή τομέα της ιδιοκτησίας, στις μετοχές που αλλάζουν χέρια και στα κανάλια που αλλάζουν αφεντικό (π.χ., επανακατάκτηση του Alter από τον Γιώργο Κουρή και πώληση του Extra από τον ίδιον στον Φαίδωνα Βρυώνη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή