Δύσκολες ώρες για Θωμαδάκη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή παίρνει πλέον η ακρόαση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Σταύρου Θωμαδάκη την ερχομένη Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατόπιν αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις για το πόρισμά του όσον αφορά τις Χρηματιστηριακές δραστηριότητες των κ.κ. Σ. Μανίκα και Μ. Νεονάκη αλλά και για την είσοδο και έξοδο από το ταμπλό της Σοφοκλέους εταιρειών του Ομίλου «Αλτεκ». Μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης που επιρρίπτει ευθύνες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις «μετοχές-φούσκες», αλλά και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για έλεγχο των Χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος κατά την ακρόαση του κ.Θωμαδάκη.

Ηδη την Παρασκευή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Κώστας Καραμανλής στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του διερωτήθηκε εάν είναι λογικό να ασκηθεί έλεγχος από μια αναξιόπιστη Επιτροπή, και θεωρείται δεδομένο πως την Τρίτη οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιτεθούν με ιδιαίτερη δριμύτητα στον προσκεκλημένο τους.

«Κλειδί» η ακρόαση

Ομως, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες της «Κ», τη συνεδρίαση προτίθεται να παρακολουθήσει και ο Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα επί τούτου, παρότι δεν είναι στο Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής. Κι αυτό διότι το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εξαρτά το κατά πόσον θα εμμείνει στην πρότασή του για διερεύνηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο την περίοδο 1998-2000 μέσω της σύστασης Επιτροπής βάσει του άρθρου 44 του Κανονισμού της Βουλής (χωρίς δηλαδή ανακριτικές αρμοδιότητες) από τις απαντήσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σημειώνεται ότι για τη σύσταση της εν λόγω «ερευνητικής» Επιτροπής απαιτείται πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ή προέδρου άλλου κόμματος, κι επομένως -πρακτικά- αυτό που μπορεί να πράξει ο κ. Αρσένης εάν το επιθυμεί είναι να συντάξει κείμενο και να συλλέξει υπογραφές συναδέλφων του με το οποίο να ζητεί από τον κ. Σημίτη να αναλάβει τη συγκεκριμένη αυτή πρωτοβουλία.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όμως θα κληθεί και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Δ. Μπατζελής την επομένη ημέρα, Τετάρτη, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για τις υποθέσεις του Ομίλου «Αλτεκ», με την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρεται διατεθειμένη να ασκήσει επίσης σκληρή κριτική για «κομματισμό».

Είναι σαφές πως η επομένη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη όσον αφορά τη στάση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα του Χρηματιστηρίου και της διαφάνειας, καθώς θα διαφανεί εάν ορισμένοι εξ’ αυτών είναι αποφασισμένοι μετά τον ανασχηματισμό να προχωρήσουν σε οριστική ρήξη με το «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο. Σημειώνεται πως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Διονύσης Γκούσκος, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για σύνταξη σχεδίου νόμου για τη διαφάνεια, και το οποίο δεν έχει δημοσιοποιήσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων, καθώς δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να τον κατηγορήσουν από το κόμμα του ότι «ναρκοθετεί και υπονομεύει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες». Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις η στάση του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή