Ανάπτυξη και παροχές ο διπλός στόχος του Σημίτη

Ανάπτυξη και παροχές ο διπλός στόχος του Σημίτη

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση, με τη λήξη της ευρωπαϊκής προεδρίας και σε συνθήκες έντονης πολιτικής πίεσης, ενεργοποίησε ένα πλήρες σχέδιο προεκλογικής ανάκαμψης, με την ελπίδα να αντιστρέψει το κλίμα στην κοινή γνώμη και κυρίως να μεταβάλει τις προσδοκίες της μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Είναι φανερό πια διά γυμνού οφθαλμού πως στο προσεχές διάστημα θα εκδηλωθούν παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε όλα τα κρίσιμα πεδία.

Ηδη στο προβληματικό πεδίο της πολιτικής κατεγράφη η αντικατάσταση του κ. Λαλιώτη από τον κ. Χρυσοχοΐδη και άρχισαν να παρουσιάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για το «πόθεν έσχες», τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών, τον εκλογικό νόμο και θα ακολουθήσουν προσπάθειες ανανέωσης των ψηφοδελτίων, καθώς και προγραμματική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία τόσο στο επίπεδο των ιδεών, όσο και επί συγκεκριμένων πολιτικών, κυρίως με την προβολή του χάρτη πραγματικής σύγκλισης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης.

Επιπλέον, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει την ανασύνταξη του κόμματος στην περιφέρεια και φιλοδοξεί, όπως λέει, να παράγει σε καθημερινή βάση γεγονότα, ικανά να κινητοποιήσουν και να επανασυνδέσουν το κυβερνών κόμμα με την κοινωνία, εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Εντός του καλοκαιριού, επίσης, η κυβέρνηση θα κινηθεί όσο γίνεται επιθετικότερα στο πεδίο της οικονομίας με διπλό στόχο: Πρώτον, να συγκεντρώσει μέσω της αποκρατικοποίησης πόρους ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ ώστε να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά και να δημιουργήσει ένα απόθεμα δυνάμεων για τις προεκλογικές παροχές και δεύτερον, να ενισχύσει τις προσδοκίες αναθέρμανσης της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ηδη η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Οι ενδείξεις που υπάρχουν στις τράπεζες είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκές και είναι χαρακτηριστικές οι προβλέψεις ότι θα πιάσει υψηλή τιμή και η έκδοση θα υπερκαλυφθεί, ενισχύοντας το κλίμα στη Σοφοκλέους.

Αλλα περίπου 250 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φέρει στο Δημόσιο η ΔΕΠΑ, όπου εντός του Αυγούστου αναμένεται να επιλεγεί στρατηγικός επενδυτής. Για τον κ. Χριστοδουλάκη η ΔΕΠΑ αποτελεί έκφραση αναδιάρθρωσης, καθώς σημειώνει πως θα είναι η πρώτη μεγάλη επιχείρηση του κράτους στην οποία το Δημόσιο με τη στενή του όρου έννοια δεν θα έχει ούτε μία μετοχή. Θα ακολουθήσει η μετοχοποίηση του ΟΛΠ για τον οποίο ενδιαφέρονται ομάδες συμφερόντων, η οποία θα αποφέρει περίπου 60 – 70 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ μεγαλύτερα οφέλη και κυρίως κινητικότητα στις αγορές εκτιμάται πως θα προσφέρουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η διάθεση πακέτων μετοχών των μεγάλων κρατικών τραπεζών. Γενική είναι η αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα ευνοήσει εντυπωσιακές επιχειρηματικές κινήσεις, προκειμένου να αναθερμάνει το κλίμα στη Σοφοκλέους και να διαμορφώσει εικόνα αναγέννησης της οικονομίας. Αυτό ο στόχος, άλλωστε, επιδιώκεται και με τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος προσφέρει σταθερό φορολογικό περιβάλλον για τις μεγάλες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο συμβιβασμός στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη νέα συμφωνία εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον πέντε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος. H ΔΕΗ θα κάνει νέα μονάδα στο Λαύριο, τα ΕΛΠΕ θα προχωρήσουν πλέον με λυμένα τα χέρια, ενώ άλλα δύο θα κατασκευαστούν από ιδιωτικά γκρουπ και ένα τελευταίο αυτοπαραγωγής από την ΠΕΣΙΝΕ για να λυθεί επιτέλους το ειδικό καθεστώς που διέπει τη σχέση της ξένης μονάδας με τη ΔΕΗ από τη δεκαετία του 1960.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η προσδοκία των τραπεζών, οι οποίες αναμένουν συγχωνεύσεις και επιχειρηματικά ντιλς ικανά να διεγείρουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να μεταβάλουν την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς, από την οποία και οι ίδιες έχουν πολλά να ωφεληθούν. Ειδικώς στον τραπεζικό τομέα πιέζουν για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών, ώστε να επιταχυνθούν οι κινήσεις μεγέθυνσης στο χώρο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομίας συγκεντρώθηκαν όλες οι αρμοδιότητες των αποκρατικοποιήσεων. Προφανώς για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες και να κερδηθεί χρόνος πολύτιμος για την κυβέρνηση. O ίδιος, άλλωστε, δηλώνει υπέρμαχος των μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στις δυνατότητες που έχουν να κινηθούν ανετότερα στην ευρωπαϊκή αγορά και να διαδραματίσουν ρόλο υπολογίσιμου περιφερειακού παίκτη στη Βαλκανική.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η οικονομική πολιτική στο προσεχές διάστημα θα κινηθεί στο δίπολο ανάπτυξη – συνοχή, με ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Με άλλους λόγους, ο κ. Χριστοδουλάκης μαζεύει λεφτά για να στηρίξει το νέο μισθολόγιο της ΑΔΕΔΥ, τις παροχές προς τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, οι οποίες θα εξαγγελθούν τον Σεπτέμβριο και επιπλέον υποβοηθεί εμμέσως την ανόρθωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ώστε να φθάσει στις εκλογές με μία πιο ευπρόσωπη Σοφοκλέους που δεν θα θυμίζει μόνο το έγκλημα του ’99, αλλά θα ενσωματώνει και προσδοκίες ανάκαμψης.

Ενας αδέσμευτος χωρίς εξαρτήσεις πολίτης πιθανώς να απέστρεφε την κεφαλήν και να αξιολογούσε το παραπάνω εκτεταμένο πολιτικό σχέδιο ως μια νέα προσπάθεια εξαπάτησης του εκλογικού σώματος. Επιτρέπεται μια τόσο αρνητική κρίση από τη μέχρι τώρα εμπειρία, δικαιολογείται από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τις φρούδες ελπίδες που καλλιεργήθηκαν σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους, προκύπτει από το βίο και την αναξιοπιστία των κυβερνητικών στελεχών, από την έκταση της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Ομως, επειδή οι περισσότεροι πολίτες έχουν ανάγκες και έλκονται από τις υποσχέσεις και τις προσδοκίες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το παραπάνω σχέδιο, θέτοντας τα συνήθη διλήμματα στην κοινωνία. Αυτός άλλωστε είναι ο κεντρικός στόχος και σ’ αυτό ελπίζει το κυβερνών κόμμα. Να ξεπεράσει κατά το δυνατόν το καταγεγραμμένο αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη και να διαμορφώσει συνθήκες εκλογικού ντέρμπι.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη ούτε να περιπέσει στον συνήθη αρνητισμό, ο οποίος ούτε αποδοτικός ούτε ελκυστικός είναι. Οφείλει να απαντήσει στην κυβερνητική αντεπίθεση. Να κινηθεί κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερα και βεβαίως να αναδείξει τη δική της εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, προβάλλοντάς την δυναμικά. Αν δεν το πράξει, αν περιορισθεί σε αφορισμούς, καταγγελίες και αντιμετωπίσει υπεροπτικά την κυβερνητική προσπάθεια, μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων γιατί το ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν αντιμετωπίζεται ως κουρασμένο από τη μακρά παραμονή στην εξουσία, δείχνει να διαθέτει αποθέματα δυνάμεων, στελεχών και εξαιρετική αντοχή στις κρίσεις, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή