Βενιζέλος: «Με συναίνεση ο επόμενος Πρόεδρος»

Βενιζέλος: «Με συναίνεση ο επόμενος Πρόεδρος»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» σε πρόωρες εκλογές το 2005, με αφορμή την εκλογή του επομένου Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε την Κυριακή το μεσημέρι ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την Αρχαία Ολυμπία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ». Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε επί λέξει ότι «μας ενδιαφέρει η συναινετική ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας», και συμπλήρωσε ότι «όπως είπε ο πρωθυπουργός, απορρίπτουμε ρητά και κατηγορηματικά τα σενάρια της κεντροδεξιάς παρένθεσης». Στην ερώτηση «πού και πότε το είπε αυτό ο πρωθυπουργός», ο κ. Βενιζέλος απάντησε «μας το είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ήταν κατηγορηματικός και σαφέστατος». Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ όμως δεν παρέλειψε να εκφράσει -με εύσχημο τρόπο είναι αλήθεια- τις αιχμές του για το όλο θέμα που έχει προκύψει: «Καμία συζήτηση για τον εκλογικό νόμο δεν μπορεί να έχει συγκυριακό χαρακτήρα. Η χώρα έχει απαλλαγεί από το άγχος των τεχνασμάτων, μέσω του Συντάγματος, και δεν μπορεί να ανεχθεί συμπεριφορές καιροσκοπικού χαρακτήρα». Οσο για τις επί της ουσίας θέσεις του, απάντησε λέγοντας ότι «η συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη, εκεί θα ενημερωθούμε ενδελεχώς και θα εκφράσουμε τις απόψεις μας»

Ολυμπιάδα

Κι αν για τον εκλογικό νόμο ο υπουργός Πολιτισμού ήταν αιχμηρός, δεν έκρυψε καθόλου την πρόθεσή του να «πιστωθεί» σε πολιτικό επίπεδο, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση, την επιτυχία της ολυμπιακής προετοιμασίας: «Οι πολίτες όπως θα σταθμίσουν ποιον θέλουν για πρωθυπουργό, ποιο κόμμα έχει καλύτερο πρόγραμμα, έτσι θα πρέπει να σταθμίσουν πριν ψηφίσουν και ποιος θα κάνει καλύτερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Ομως ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε και σε ερωτήσεις, σχετικά με τη μείωση των δαπανών για τις ολυμπιακές προσαρμογές («οβερλέις) που προέκυψε από την Τριμερή Επιτροπή. Πώς προέκυψε αυτή η μείωση, ρωτήσαμε.

«Μειώθηκαν ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότησης σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικά αντιμετωπίσιμο, ύστερα από επαναξιολόγηση του φυσικού αντικειμένου και ανάπτυξη σημαντικών συνεργειών», είπε. Την παρατήρηση ότι αυτό σημαίνει πως κάποιοι είχαν στόχο εξαρχής να αποκομίσουν ίδια οφέλη, «φουσκώνοντας» τα απαιτούμενα, κι επομένως υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, την άφησε ασχολίαστη.

Επιπλέον, για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο είναι το κόστος των ολυμπιακών προσαρμογών. Στην Αρχαία Ολυμπία, όπου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ημερίδα για την ανάδειξή της ως κέντρο παγκόσμιου αξιακού κόμβου του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και του Ολυμπισμού, ξεχώρισαν δύο ενδιαφέρουσες προτάσεις: της πρέσβειρας του «Ευ Αγωνίζεσθαι» κ. Κατερίνας Παναγοπούλου για τη θεσμοθέτηση σε ετήσια βάση Διεθνούς Βραβείου, και του προέδρου Ελλήνων Ολυμπιονικών κ. Π. Φασούλα να επιστρέφει η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, μετά το τέλος τους, και να σβήνει εκεί μέχρι την επόμενη Ολυμπιάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή