Θ. Πάγκαλος: Αυταρχικός και αλαζών ο πρωθυπουργός

Θ. Πάγκαλος: Αυταρχικός και αλαζών ο πρωθυπουργός

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δρόμο της δημόσιας ρίξης με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση επιλέγει πλέον ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος. Σε άρθρο του στο περιοδικό «Κράμα» χαρακτηρίζει τους σημερινούς κυβερνώντες «ομάδα έτοιμη για όλους τους συμβιβασμούς, τους εξευτελισμούς και τις παραποιήσεις της αλήθειας για να διατηρήσει τη νομή της εξουσίας», διαφωνώντας έτσι ριζικά με τις πρόσφατες επιλογές του κ. Σημίτη στον οποίο μάλιστα αποδίδει «φαινόμενα προσωποπαγούς αυταρχισμού και αλαζονείας».

Αγεφύρωτο το χάσμα

Η σκληρότατες αυτές φράσεις αν και δεν σχολιάστηκαν μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν χωρίς άλλο το αγεφύρωτο χάσμα που έχει δημιουγηθεί στις σχέσεις του πρώην ΥΠΕΞ με τον κ. Σημίτη. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από χθες κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι είναι πρόδηλη πλέον η προσπάθεια του κ. Πάγκαλου να καταστεί ο έταιρος πόλος του κ. Γ. Παπανδρέου στην ενδεχομένη μετεκλογική διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Αλλες πηγές πάλι υποστήριζαν ότι η ακραία τακτική της δημόσιας και προσωπικής αντιπαράθεσης που επιλέγει ο κ. Πάγκαλος έχει στόχο να θέσει τον πρωθυπουργό προ του διλήμματος να τον αποπέμψει από το κόμμα και να δημιουργήσει δικό του πολιτικό σχηματισμό, κάτι που δεν έχει αποκλείσει και ο ίδιος.

Η άποψη αυτή ενισχύεται και από άλλες αιχμές του κ. Πάγκαλου, ο οποίος καίτοι δεν κατονομάζει ευθέως τον κ. Σημίτη τον φωτογραφίζει σαφώς και μάλιστα με άκρως απαξιωτικό τρόπο. Είναι ενδεικτικό ότι επιχειρώντας μια σύγκριση της Παπανδρεϊκής εποχής του ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή, μιλάει για έλλειμμα «ηγετικής έμπνευσης και επιβολής» ενώ ανατρέχοντας στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος κάνει λόγο για «έκδηλη πρωθυπουργική βούληση να μην θιγούν τα κακώς κείμενα».

Δρυμύτατη κριτική εξαπολύει τέλος και έναντι του υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά τον υπό διαμόρφωση εκλογικό νόμο. Καλεί την κυβέρνηση «αντί για μερεμέτια του είδους «διχοτομώ τις μεγάλες περιφέρειες» να μπει βαθιά στην καρδιά του ζητήματος» και στο πλαίσιο αυτό εισηγείται την κατάργηση του σταυρού προτίμησης, τη θέσπιση ενός διπλού συστήματος με εκατό βουλευτές επικρατείας, και διακόσιες μονοεδρικές περιφέρειες. Τέλος σε μια μάλλον ανεπιτυχή εξισορροπητική προσπάθεια εντυπώσεων ο κ. Πάγκαλος επιτίθεται και στη Ν.Δ. την οποία χαρακτηρίζει «ομάδα πανομοιότυπη (με την κυβέρνηση) η οποία πυρετωδώς εκγυμνάζεται στην αθλιότητα προκειμένου να αντικαταστήσει τους σήμερον κρατούντες προς ίδιον όφελος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή