Διευκολύνσεις, χωρίς λύση στα οικονομικά δήμων

Διευκολύνσεις, χωρίς λύση στα οικονομικά δήμων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικές διευκολύνσεις, όχι όμως και οριστικές λύσεις στα έντονα οικονομικά προβλήματα των δήμων, αποχώρησε χθες το μεσημέρι από το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη, διευρυμένη αντιπροσωπεία των δημάρχων της Αττικής, αφού πρώτα πορεύτηκε στους δρόμους της Αθήνας, συνοδεία ολίγων δημοτικών συμβούλων και ακόμα λιγότερων δημοτών.

Πρώτη ανάσα

Χαμηλότοκα δάνεια, με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και δέσμευση για απόδοση στους δήμους περίπου 118 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος των θεσμοθετημένων πόρων των OTA, που όμως δεν τους αποδίδονται, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης και μετέθεσε τη συζήτηση για τα συνολικότερα οικονομικά αιτήματα των δημάρχων, για τις 30 Ιουλίου, στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ με τον πρωθυπουργό. Οι δεσμεύσεις του κ. Σκανδαλίδη, έδωσαν μία πρώτη ανάσα στους δημάρχους, από τους οποίους, πολλοί στους δήμους τους αντιμετωπίζουν και πρόβλημα λειτουργίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τους ικανοποίησαν.

Αλλωστε, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου τα συμφωνηθέντα είναι μόνον η αρχή, καθώς οριστική λύση στο πρόβλημα θα δώσει η απόδοση όλων των θεσμοθετημένων πόρων (για το 2003, ζητούν 350 εκατομμύρια ευρώ), καθώς και η μεταφορά των κονδυλίων, για τις νέες αρμοδιότητες που αποδίδονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Σκανδαλίδης στη συνάντηση με τους δημάρχους, ανακοίνωσε την αναμόρφωση του νόμου 1828 και δεσμεύτηκε ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα οδηγήσουν σε μείωση των πόρων που ήδη εισπράττουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεσμεύτηκε επίσης ότι εντός του 2003 θα αποδοθεί στους δήμους το 50% των κονδυλίων από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) και θα συγκεντρωθούν στο Πρόγραμμα και νέοι πόροι για τους δήμους απ’ όλα τα υπουργεία.

Ωστόσο, εξαιρετικά γενικές ήταν οι ανακοινώσεις αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις για την Ολυμπιακή προετοιμασία των δήμων, καθώς -όπως είπε ο κ. Φιλίππου- το σχετικό κονδύλι, είναι μειωμένο. Πάντως, χθες, υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την κατανομή των κονδυλίων στους δήμους, από τον κρατικό προϋπολογισμό, που για το 2003, θα είναι τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή