Ολο το παρασκήνιο μιας «διευκρίνισης»

Ολο το παρασκήνιο μιας «διευκρίνισης»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακούφιση προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η διευκρινιστική δήλωση στην οποία προέβη αργά προχθές το βράδυ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Θωμαδάκης, σύμφωνα με την οποία είναι σε θέση να ελέγξει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ακόμη και χωρίς νομοθετική ρύθμιση, εάν του ζητηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη.

Ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να υποχρεωθεί να «συρθεί» πίσω από τη θέση του προέδρου της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή για την ψήφιση ειδικού νόμου. Εξ άλλου, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως οι υπουργοί Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης και Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου, είχαν επισημάνει στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ενδεχόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της Σοφοκλέους σε μια περίοδο κατά την οποία κινείται σε ανοδική τροχιά.

Τηλεφωνική επικοινωνία

Πάντως, πριν ο κ. Θωμαδάκης προβεί στη διορθωτική του δήλωση επικράτησε έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούσαν βέβαιο ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν επρόκειτο να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική προσέγγιση. Μάλιστα, κατ’ ορισμένες πληροφορίες, το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της ολοκλήρωσης της κατάθεσης του κ. Θωμαδάκη στην Επιτροπή Θεσμών και της δημόσιας δήλωσής του, σημειώθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία του με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις διευκρυνίσεις του κ. Θωμαδάκη η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τη διαδικασία που εξ αρχής είχε επιλέξει για το άνοιγμα των κωδικών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ: τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα δηλώσουν τα σχετικά με τις συναλλαγές τους και εν συνεχεία αυτά θα διαβιβαστούν προς έλεγχο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από παρέμβαση που θα γίνει διά του προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη. Μάλιστα, ήδη ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Σ. Κοσμίδης έχει διαμορφώσει ειδικό ερωτηματολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η μορφή του οποίου θα οριστικοποιηθεί σε σύσκεψη για το «πόθεν έσχες» που έχει συγκαλέσει για αύριο ο κ. Σημίτης με τη συμμετοχή του κ. Κακλαμάνη, του υπουργού Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη και των συνεργατών του πρωθυπουργού κ. Παπαδημητρίου και Κοσμίδη.

Χθες, ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας ανέφερε πως «εμείς προχωράμε με δική μας κίνηση και ζητάμε τον έλεγχο των συναλλαγών μας. Εάν έχει το θάρρος, ο κ. Καραμανλής να πράξει το ίδιο για τους βουλευτές του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή