H εφαρμογή του νόμου μετά το 2005

H εφαρμογή του νόμου μετά το 2005

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να θεσπίσει ρήτρα σύμφωνα με την οποία ο νέος εκλογικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ μετά τον Απρίλιο του 2005, ακόμη και εάν δεν ψηφιστεί από τη Ν.Δ., η οποία ούτως ή άλλως αρνείται κάθε διάλογο, εξετάζει ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης. Ως γνωστόν, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση εμφανίζεται δημοσίως με τη θέση ότι εάν ο νέος εκλογικός νόμος ψηφιστεί μόνον από το ΠΑΣΟΚ θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, είτε αυτές διεξαχθούν το 2008 είτε το 2005, λόγω της αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ειδική ρήτρα

Ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης προσανατολίζεται στη συγκεκριμένη κίνηση για δύο λόγους: Πρώτον, προκειμένου να ανατρέψει το ηττοπαθές σενάριο της «σύντομης δεξιάς παρένθεσης», σύμφωνα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί στην αντιπολίτευση μετά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά θα επιδιώξει την επιστροφή του στην εξουσία το 2005 «μπλοκάροντας» την προεδρική εκλογή. Και δεύτερον, με στόχο να αποκρούσει τις αιτιάσεις της Ρηγίλλης, ότι η αλλαγή που επιχειρείται έχει ως βασικό στόχο την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στην κατεύθυνση του «δίπολου» κεντροδεξιάς – κεντροαριστεράς και πάλι με μοχλό τη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ενδεικτική των διαθέσεων του κ. Σημίτη είναι η δήλωση στην οποία προέβη χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό. O κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «οι αλλαγές που προτείνονται στον εκλογικό νόμο θα ισχύσουν ούτως ή άλλως μετά το 2005, για να μην υπάρξει εμπλοκή με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Βολές Πρωτόπαπα

Πάντως, η γνωστοποίηση της σχετικής πρόθεσης της κυβέρνησης δεν θα γίνει στην παρούσα φάση, αλλά αφού έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του διαλόγου που δρομολογεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην «ανάδειξη» της άρνησης του προέδρου της Ν.Δ. να μετάσχει στον διάλογο.

Ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας αναφερόμενος στον κ. Καραμανλή και τη Ν.Δ. επισήμανε πως «η πρόταση για πρόωρες εκλογές τούς αναγκάζει να μη μετέχουν στο διάλογο, σε κανένα διάλογο, να μην μετέχουν ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, να αρνούνται κάθε είδους μεταβολές, να απαξιώνουν, να αναιρούν, να ακυρώνουν ακόμη και τον θεσμικό τους ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας». O κ. Πρωτόπαπας κατέληξε, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί «να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, επιχειρώντας να ταυτίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου με τις εκλογές του 2004, όταν είναι γνωστό ότι ο νέος εκλογικός νόμος, σύμφωνα με τις προτάσεις του πρωθυπουργού, μπορεί να ισχύσει μετά την άνοιξη του 2005».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή