Από το 1997 ο έλεγχος στις συναλλαγές του X.A.

Από το 1997 ο έλεγχος στις συναλλαγές του X.A.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιστολή που θα απευθύνει προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη, θα κινήσει ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης τη διαδικασία για την έρευνα των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κατά τη σύσκεψη, που συγκάλεσε χθες ο πρωθυπουργός με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, του υπουργού Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη και των στενών του συνεργατών κ. Σ. Κοσμίδη και Γ. Παπαδημητρίου αποφασίσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρηματιστηριακός έλεγχος να καλύψει τελικώς την περίοδο 1997 – 2002. Επίσης με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι βουλευτές θα έχουν υποβάλει αναλυτικά την κίνηση των «κωδικών» τους, ενώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έχει περαιωθεί ο σχετικός έλεγχος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, ο κ. K. Σκανδαλίδης εντός του Αυγούστου θα προετοιμάσει νέο νόμο με τον οποίο θα ισχύει και για τους βουλευτές η απαγόρευση χρηματιστηριακών συναλλαγών καθώς και για συμμετοχή σε «off shore» εταιρείες.

Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για διευρεύνηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών του, θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέσω του προέδρου της Βουλής. Σημειώνεται ότι ο κ. Κακλαμάνης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι συνεχώς υποβαθμίζεται η δημόσια εικόνα των βουλευτών.

η επιχειρηματολογία

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό οριστικοποιήθηκε όμως και η επιχειρηματολογία με την οποία θα απορριφθεί η πρόταση της Ν.Δ. για τη θέσπιση ειδικού νόμου για το άνοιγμα των κωδικών στο X.A. όλων των βουλευτών και άλλων δημοσίων προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει: Πρώτον, ότι η προτεινόμενη από τη Ν.Δ. ρύθμιση παραπέμπει για την αποτελεσματική της εφαρμογή στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, δηλαδή ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες. Δεύτερον, πως οι αρμόδιοι για παραλαβή και έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» ορίζονται αρμόδιοι για τον έλεγχο νομιμότητας και διαφάνειας των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ομως ο μόνος μηχανισμός που σήμερα διαθέτει τις προϋποθέσεις για ουσιαστικό έλεγχο είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και τρίτον, ότι η πρόταση της Ν.Δ. καλύπτει ευρύτατο και δυσπροσδιόριστο κύκλο προσώπων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικότατες καθυστερήσεις στην έρευνα, αλλά και να διαβρώνεται η άρχη του απορρήτου των χρηματιστηριακών συναλλαγών που ισχύει σε όλες τις χώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα κατηγορήσει τη Ν.Δ. ότι «δεν την ενδιαφέρει η διαφάνεια και ο έλεγχος προσώπων που ασκούν τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, αλλά η συνέχιση της λασπολογίας εναντίον της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή