Τα εννέα «κλειδιά» του νέου εκλογικού νόμου

Τα εννέα «κλειδιά» του νέου εκλογικού νόμου

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύστημα απλής αναλογικής για την κατανομή τουλάχιστον 240 εδρών (σε σύνολο 300) εισάγει το νέο εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα «διά νόμου» την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, καθώς ανεξαρτήτως ποσοστού που θα συγκεντρώσει το πριμοδοτεί με 45 έδρες, ενώ με 15 έδρες πριμοδοτείται και το δεύτερο κόμμα.

Καινοτομία -και αφετηρία πολλών συζητήσεων και ερμηνειών- αποτελεί η καθιέρωση δύο ψηφοδελτίων και βεβαίως δύο κάλπες, που δίνει τη δυνατότητα στον ψηφοφόρο, για διαφορετική επιλογή σε κόμμα και βουλευτή. Βασική επιλογή τού νέου εκλογικού συστήματος παραμένει το πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, που παραμένει στο 3%, όπως επίσης σταθερή επιλογή είναι να μην «διώκονται» οι προεκλογικοί συνασπισμοί κομμάτων, καθώς αίρονται όλοι οι αποκλεισμοί του υφιστάμενου νόμου, για τους συνασπισμούς κομμάτων. Συγκεκριμένα, η κυβερνητική πρόταση για το νέο εκλογικό σύστημα προβλέπει:

1Κατάργηση των τριών κατανομών και αντικατάστασή τους, από μια κατανομή, τριών φάσεων.

2Το 80% των εδρών (δηλαδή 240) θα κατανέμονται σε επίπεδο επικράτειας, όλα τα κόμματα που συγκεντρώνουν τουλάχιστον ποσοστό 3%.

3Καθιερώνονται δύο ψηφοδέλτια. Σε κάθε περίπτωση το ένα ψηφοδέλτιο θα είναι σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας νομού (ελάσσονα περιφέρεια) και θα είναι ενιαίο για όλα τα κόμματα, καθώς σε αυτό θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων στον νομό.

4Για το δεύτερο ψηφοδέλτιο υπάρχουν δύο εναλλακτικές προτάσεις. H πρώτη προϋποθέτει την καθιέρωση λίστας, δηλαδή την εκλογή ενός αριθμού βουλευτών χωρίς σταυρό. Στην περίπτωση αυτή το δεύτερο ψηφοδέλτιο θα είναι σε επίπεδο μείζονος εκλογικής περιφέρειας. Το κάθε κόμμα θα έχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι βουλευτές του στη μείζονα περιφέρεια. H καθιέρωση ψηφοδελτίου μείζονος εκλογικής περιφέρειας προϋποθέτει ότι ο εκλογικός νόμος θα προσδιορίζει τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέγονται στην ελάσσονα περιφέρεια (σε κάθε περίπτωση με σταυρό και τον αριθμό βουλευτών που θα εκλέγονται στην μείζονα περιφέρεια (είτε με λίστα, είτε με σταυρό).

5Η άλλη εναλλακτική πρόταση για το δεύτερο ψηφοδέλτιο, εφόσον δεν καθιερωθεί ο «βουλευτής της περιφέρειας» (είτε με λίστα είτε με σταυρό), προβλέπει την καθιέρωσή του επίσης σε επίπεδο νομού, στην ελάσσονα δηλαδή εκλογική περιφέρεια και θα πρόκειται για κομματικό ψηφοδέλτιο. Θα είναι δηλαδή ουσιαστικά ένα ψηφοδέλτιο, που θα φέρει το έμβλημα και την ονομασία του κόμματος.

6Το πόσοι βουλευτές θα εκλέγονται από κάθε κόμμα θα προκύπτει από το συνολικό ποσοστό που συγκεντρώνει κάθε κόμμα σε όλη τη χώρα, με τους περιορισμούς και τις πριμοδοτήσεις που προαναφέραμε.

7Το πόσους βουλευτές θα εκλέγει κάθε κόμμα (μέχρι την ανάδειξη των 240 βουλευτών) σε κάθε εκλογική περιφέρεια θα προκύπτει από το πόσες φορές «πιάνει το μέτρο», κάθε εκλογικής περιφέρειας. Αν κατά την πρώτη αυτή φάση της κατανομής, υπάρξουν αδιάθετες έδρες, αυτές θα κατανέμονται, ξεκινώντας από το μικρότερο κόμμα με τις περισσότερες αδιάθετες έδρες, θα συνεχίζεται στο αμέσως επόμενο.

8Αν και όσες έδρες μείνουν αδιάθετες από αυτήν τη διαδικασία, συν τις 60 έδρες που εξ αρχής έχουν μείνει εκτός κατανομής, θα διατίθενται στα δύο πρώτα κόμματα, σε αναλογία 3 προς 1. Βεβαίως, οι έδρες αυτές είναι που θα εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα.

9Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει και ευρεία αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών (μικρών και μεγάλων), θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο του διαλόγου. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης, την αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών (αναφερόμενος στις μείζονες περιφέρειες), θα την ακολουθήσει πιθανότητα και η αναδιάρθρωση των διοικητικών περιφερειών. H επιδίωξη είναι να μειωθεί ο αριθμός των μεγάλων (μείζονες) περιφερειών, πιθανότατα από 13 θα γίνουν 9 – 10 και να αυξηθεί ο αριθμός των μικρών (ελάσσονες) περιφερειών με την κατάτμηση εκείνων στις οποίες εκλέγεται μεγάλος αριθμός βουλευτών. Βέβαιη θεωρείται η κατάτμηση και η αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών όλης της Αττικής, καθώς και η A΄ και B΄ Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή