Το ΠΑΣΟΚ νομοθετεί χάος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι βέβαιο ότι τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών δεν αντιμετωπίζονται με εκλογικούς νόμους ή με ατέρμονες συζητήσεις επί θεμάτων, τα οποία αφορούν το εσωτερικό των κομματικών γραφείων. Γι’ αυτό και, όπως καλώς γνωρίζουν όσοι έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, ουδείς ασχολείται με τον πολυδαίδαλο και γριφώδη «εκλογικό νόμο», τον οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκατία, που δεν αιφνιδιάσθηκε από τη νέα επικοινωνιακή «πιρουέτα» του πρωθυπουργού, περίμενε και τον εκλογικό νόμο. «Γνωρίζαμε καλά ότι ο κ. Σημίτης είναι υποχρεωμένος να αντιδράσει, να κινηθεί, να δείξει στους πολίτες ότι εκτός απο πρεσβευτής της E.E. στην Αθήνα, είναι και πρωθυπουργός. Γνωρίζαμε ακόμη ότι όταν είσαι για καιρό στη γωνία, μπορείς να κάνεις διάφορα πράγματα για να απεγκλωβισθείς. O πρωθυπουργός επέλεξε τη φασαρία χωρίς νόημα. Προτίμησε να ακουσθεί παρά να κάνει κάτι ουσιαστικό. O θόρυβος, όμως, δεν αποτελεί πολιτική, αλλά στιγμιαία δημιουργία ήχων», τονίζει έμπειρος αναλυτής που ανήκει στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ.

Το σύστημα, πάντως, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, διαφέρει -όπως έλεγαν στελέχη της ΝΔ- από εκείνο που προσπάθησε να αναλύσει ο κ. Σκανδαλίδης, όπως θα διαφέρει κάθε φορά που θα συζητείται!

Αντιφάσεις

Πρόκειται για κατασκεύασμα που φάσκει και αντιφάσκει, που η μια διάταξή του αναιρεί την άλλη, είναι δήθεν αναλογικότερο χωρίς να είναι, είναι ωμά εκβιαστικό προς τα μικρά κόμματα, ενώ επιχειρεί να καλλιεργήσει τη σύγχυση μεταξύ των ψηφοφόρων με «διπλές κάλπες». θεωρούμε βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με διατάξεις του σχεδίου, κυρίως με εκείνες που αναφέρονται στην κατάτμηση των περιφερειών και με αυτές που αναφέρονται σε «λίστα» χωρίς να διευκρινίζουν πώς και απο ποιον θα επιλέγονται οι «λίγοι και εκλεκτοί» δηλώνει παλαιός πολιτικός, στέλεχος της φιλελεύθερης παράταξης.

Σε συζητήσεις που έγιναν στους κόλπους της Ν.Δ., εκφραζόταν η άποψη ότι «αλλα είπε ο Σημίτης, άλλα ο Σκαδαλίδης και άλλα νούμερα βγαίνουν στο χαρτί», ενώ δινόταν ιδιαίτερη σημασία στο ότι ο Παρ. Αυγερινός, ένας από την «ομάδα των 4» που έφερε τον κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία, διεφώνησε ήδη με τη διάταξη του νόμου που αναφέρεται στους «βουλευτές περιφέρειας».

Βεβαίως, στον χώρο της Ν.Δ. γνωρίζουν ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η δημιουργία συνθηκών που θα καθιστούν δύσκολο τον σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

«Τα μαγειρεία»

Η Νέα Δημοκρατία θα λάβει, βεβαίως, μέρος στον διάλογο που θα γίνει για τον νόμο (αν και όποτε έλθει) στη Βουλή. Δεν θα εμπλακεί, όμως, σε διάλογο «για μια υπόθεση που δεν αφορά κανέναν πλην των κομματικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ, τα οποία εννοούν να παραμείνουν γαντζωμένα στην εξουσία και προτιμούν να κάνουν τη χώρα άνω κάτω παρά να χάσουν τις καρέκλες», όπως τόνισε μέλος της ομάδας πολιτκού σχεδιασμού της Ν.Δ.

Χαρακτηριστική, τέλος, ήταν η άποψη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου. «Γιατί, άραγε, δεν μας κάλεσαν μέχρι σήμερα σε διάλογο για την ανεργία, τη φτώχεια, τη διαφθορά, τα σκάνδαλα και μας καλούν να συζητήσουμε έναν εκλογικό νόμο που έχουν ήδη μαγειρέψει»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή