Κινητικότητα και στην οικονομία

Κινητικότητα και στην οικονομία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκεί όμως που η κυβέρνηση δίνει στην κυριολεξία τα ρέστα της είναι στην οικονομία. Γνωρίζει πως η στάση της κοινής γνώμης προσδιορίζεται κυρίως από τα οικονομικά και την εξοργιστική καθημερινότητα και σ’ αυτές τις περιοχές μεταφέρει το βάρος των προσπαθειών της. Ηδη, η πρώτη σύσκεψη του κ. Σημίτη με τον νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη αφορούσε τις τιμές και την κατάσταση της αγοράς, ενώ παραλλήλως ο υπουργός Οικονομίας κ. Νικ. Χριστοδουλάκης έσπευδε να κλείσει το ζήτημα του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, με σκοπό ακριβώς να επηρεάσει τις διαθέσεις μιας μεγάλης κατηγορίας εκλογέων.

Προσδοκίες

Πέραν αυτών όμως, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταβάλει συνολικά το κλίμα στην οικονομία και κυρίως προσπαθεί να επηρεάσει τις προσδοκίες. Ηδη η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά δείχνει κάποια σημάδια έστω οριακής καλυτέρευσης. Εδώ και μερικούς μήνες η εσωτερική αγορά έχει αρχίσει και ζεσταίνεται. Το εμπόριο κινείται καλύτερα, η κερδοφορία εξελίσσεται ομαλότερα και δεν είναι τυχαίο ότι μετά τρία χρόνια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έφερε στις τράπεζες υψηλότερα κέρδη από εκείνα των προηγούμενων ετών.

Ηδη η χρηματιστηριακή αγορά αποτυπώνει τη βελτίωση των συνθηκών στην εσωτερική αγορά και ενισχύει τις τάσεις αναθέρμανσης. Οπως παρατηρεί ο υπουργός Οικονομίας, οι επενδυτές έγιναν κινητικότεροι και οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε διαρκή διαβούλευση. Γενική είναι η εντύπωση πως άπαντες αναζητούν αναπτυξιακές διεξόδους μέσω συνεργασιών και συγχωνεύσεων. Οι καλές επιχειρήσεις μάλιστα στρέφουν το βλέμμα στο εξωτερικό, δεν έχουν πια τον φόβο της Ευρώπης και ορισμένες μάλιστα κινούνται με αυτοπεποίθηση και σχετική άνεση. Θα έλεγε κανείς ότι έπειτα από πολλές αναστολές και με την εμπειρία πια της περιόδου της αφροσύνης του 1999, οι επιχειρήσεις έχουν αποδεχθεί τη λογική της αναδιάρθρωσης και αναγνωρίζουν πως πρέπει να προσαρμοσθούν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, που πηγάζει από τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση δηλώνει ευθέως διά του κ. Χριστοδουλάκη ότι θα ευνοήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και θα στηρίξει τις τάσεις συνεργασιών και συγχωνεύσεων, που θα κατατείνουν στη δημιουργία ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων, ικανών να παίξουν ρόλο τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη βαλκανική περιφέρεια. Χωρίς βεβαίως αυτή η έξοδος να είναι πανάκεια -μπορεί να αποδειχθεί και καταστροφική- η αλήθεια είναι πως τα πράγματα κινούνται, πάνε προς μια κατεύθυνση διαφορετική, που ξεφεύγει από τα συνήθη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση, έχοντας πάντα ως οδηγό την εκλογική ανάκαμψη, στοχεύει στην αναγέννηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και βεβαίως προσβλέπει σε μια πιο κινητική Σοφοκλέους, ικανή να περιορίσει τις ζημίες του 1999, που συνεχίζουν να καταδιώκουν την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή