Στις 4 Οκτωβρίου η Διακυβερνητική

Στις 4 Οκτωβρίου η Διακυβερνητική

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίσημη συνάντηση των ηγετών των 25 νυν και μελλοντικών μελών της E.E. θα εγκαινιασθεί, στις 4 Οκτωβρίου στη Ρώμη, η διακυβερνητική διάσκεψη για την οριστικοποίηση του Συντάγματος της Ευρώπης, συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης στο πρώτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ιταλικής προεδρίας. Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. T. Γιαννίτσης, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα σε αυτό το Συμβούλιο, πέραν της εναρκτήριας αυτής συνάντησης, η διακυβερνητική θα περιλάβει έναν μάλλον περιορισμένο αριθμό συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο και θα ολοκληρωθεί την ερχομένη άνοιξη, σε ημερομηνία μη προσδιορισμένη, όμως σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το έτερο ζήτημα που κυρίως απασχόλησε τους υπουργούς, πέραν της επίσημης παρουσίασης του προγράμματος της ιταλικής προεδρίας, ήταν το Μεσανατολικό. Οι υπουργοί είχαν χωριστές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, και των Παλαιστινίων, Ναμπίλ Σαάθ, στο πλαίσιο των σταθερών προσπαθειών της E.E. να αναδειχθεί σε ουσιαστικό παίκτη στο Μεσανατολικό. O κ. Σαλόμ ζήτησε από την Ενωση να τηρήσει μία πιο ισόρροπη στάση αλλά και να συμβάλει στην απομόνωση του Γιασέρ Αραφάτ, κάτι για το οποίο έλαβε απολύτως αρνητική απάντηση. Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Χρ. Ιακώβου δήλωσε πως θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή τον Σεπτέμβριο, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης της ειρηνευτικής προσπάθειας στη Μέση Ανατολή. Σε ό,τι αφορά τέλος το Ιράν, η Ενωση προειδοποίησε την Τεχεράνη να εγκαταλείψει τους πυρηνικούς πειραματισμούς της και απείλησε πως, σε διαφορετική περίπτωση, οι πρόσφατες συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας θα «αναθεωρηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή