Στους δρόμους τα Σώματα Ασφαλείας

Στους δρόμους τα Σώματα Ασφαλείας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κοινό αίτημα τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματός τους «ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό», αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί πραγματοποιούν σήμερα στις 7 μ.μ. ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολεμικό Μουσείο, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η επετειακή δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να προχωρήσει στη συγκεκριμένη θεσμοθέτηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα.

Ο κ. N. Φαρμάκης

Αντιθέτως, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των τριών Ομοσπονδιών, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. N. Φαρμάκης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τη θεσμοθέτηση της εργασίας τους ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής. Το ζητούμενο πίσω από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 20 χρόνια που είναι σήμερα στα 15, κάτι που θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που η εργασία τους χαρακτηριστεί επικίνδυνη και ανθυγιεινή. Αυτό βρίσκει αντίθετο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς υπάρχει φόβος για αλυσιδωτές, παρόμοιες διεκδικήσεις και από άλλους κλάδους εργαζομένων. Μάλιστα, σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι «ο χαρακτηρισμός επαγγέλματος ως επικινδύνου τίθεται για πρώτη φορά στο ισχύον στη χώρα εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς και είναι συνεπώς προφανείς οι παρενέργειες σε ενδεχόμενη υιοθέτησή του». Τονίζεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που το αίτημα γίνει δεκτό θα υπάρξει δυνατότητα συνταξιοδότησης του στρατιωτικού προσωπικού τής χώρας ακόμα και σε ηλικία 35 ετών, κάτι που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να ισχύσει. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Φλωρίδης δήλωσε από τα Χανιά ότι «χρειάζεται συζήτηση στην οποία η κυβέρνηση είναι απολύτως ανοικτή, για να αρθεί το αδιέξοδο και να μην προκαλείται η κοινωνία από αυτό το θέμα». Πάντως, σε σχέση με τις σημερινές κινητοποιήσεις, εντύπωση προκαλεί ο ισχυρισμός του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, ότι εστάλη κατεπείγον σήμα από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τους διευθυντές των περιφερειακών τμημάτων, με το οποίο καλούνται οι αστυνομικοί να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα! Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας έκανε λόγο για αρνητικό συμβολισμό που έχει η συγκέντρωση ένστολων αστυνομικών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο την ημέρα εορτασμού της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή