Ανταλλαγή αξιωματικών Ελλάδος και Τουρκίας

Ανταλλαγή αξιωματικών Ελλάδος και Τουρκίας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο επιπλέον μικρά βήματα «προόδου» πραγματοποιήθηκαν χθες στην πολυετή και βραδύτατα εξελισσόμενη διαδικασία στο πλαίσιο του NATO, για την ανάπτυξη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ύστερα από σειρά συνομιλιών μεταξύ των πρέσβεων μονίμων αντιπροσώπων Ελλάδος και Τουρκίας, κ. B. Κασκαρέλη και Αχμέτ Ουζουμντζού, υπό την αιγίδα του γ.γ. της Συμμαχίας, λόρδου Ρόμπερτσον, επήλθε συμφωνία για ανταλλαγές αξιωματικών μεταξύ των δύο κρατών αλλά και για την εκκίνηση συνεργασιών μεταξύ των αντιστοίχων Σχολών Πολέμου.

Προγράμματα συνεργασίας

Το πρώτο μέτρο αφορά την ανταλλαγή τριών έως πέντε Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών μεταξύ των κέντρων εκπαίδευσης του συμμαχικού προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», που βρίσκονται στο Κιλκίς και στην Αγκυρα αντιστοίχως. Το δεύτερο αφορά την εκκίνηση προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ των Σχολών Πολέμου Ελλάδος και Τουρκίας. H συνεργασία αυτή θα περιλάβει σωρεία θεμάτων από «ζητήματα NATO», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Συμμαχίας, μέχρι επιστημονική συνεργασία αλλά και ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη στρατιωτικού δόγματος, τη διαχείριση κρίσεων, τη διεξαγωγή ειρηνευτικών αποστολών, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μέχρι και και απειλών κατά του περιβάλλοντος.

Με τις δύο αυτές συμφωνίες τα εν ενεργεία επιχειρησιακά MOE, τα οποία αποτελούν επί σειράν ετών αντικείμενο διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στο πλαίσιο του NATO, είναι πλέον τρία, καθώς έχει ήδη επέλθει από καιρό συμφωνία για την αμοιβαία ενημέρωση της διεξαγωγής στρατιωτικών γυμνασίων με την έγκαιρη κατάθεση των σχετικών καταλόγων ασκήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στα υπόλοιπα 11 που περιλαμβάνει η λίστα, στην οποία έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, θα συνεχισθούν τον Σεπτέμβριο. Τα συγκεκριμένα MOE είναι επιχειρησιακού χαρακτήρα, σε αντίθεση με τα «πολιτικού» χαρακτήρα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που τελούν υπό (επίσης βραδύτατη) διαπραγμάτευση σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή