Πρωθυπουργική υπερκινητικότητα

Πρωθυπουργική υπερκινητικότητα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκή «γεγονότα» στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας επιθυμεί να δημιουργεί ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης σε όλο το διάστημα μέχρι την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς θεωρεί ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση αποτελεί μονόδρομο στην προσπάθεια για μείωση της «ψαλίδας» που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. O πρωθυπουργός εκτιμά πως η σχετική κινητικότητα είναι θετική για το κυβερνών κόμμα, ακόμη και εάν δημιουργεί αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτόν το λόγο συναίνεσε ώστε να περιληφθεί στον εκλογικό νόμο η διάταξη για την καθιέρωση του βουλευτή περιφέρειας, μέσω της οποίας επανέρχεται το σύστημα της λίστας. Οπως επίσης άναψε το «πράσινο φως» στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδη προκειμένου να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στη φυσιογνωμία, αλλά και στη δομή του κυβερνώντος κόμματος.

Η νέα προσέγγιση του κ. Σημίτη, που ανατρέπει την πρακτική των «λεπτών ισορροπιών» την οποία είχε τηρήσει τα τελευταία τρία χρόνια, κρίνεται ως η μόνη πρόσφορη για την αντιστροφή του κλίματος. Οπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Σημίτης επιτυγχάνει ταυτόχρονα τρεις στόχους: Πρώτον, αφαιρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων από τη Ν.Δ., την οποία σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου οδηγεί σε θέση άμυνας, όπως διεφάνη στις περιπτώσεις του εκλογικού νόμου και των κωδικών των βουλευτών στο Χρηματιστήριο. Δεύτερον, απαντάει, στην πράξη, στο επιχείρημα του προέδρου της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα «κουρασμένο και καθεστωτικό κόμμα». Και τρίτον, μετατοπίζει το κέντρο βάρους της επικαιρότητας από άλλα σαφώς δυσμενέστερα για την κυβέρνηση πεδία, όπως η ανεργία και η ακρίβεια.

Πάντως, ο κ. Σημίτης αντιλαμβάνεται πως οι προοπτικές ανάκαμψης της κυβέρνησης δεν είναι συνδεδεμένες τόσο με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα, όσο με την πορεία της οικονομίας. Εκεί δε θα ρίξει όλο του το βάρος το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πακέτο παροχών» που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός λίγο πριν από τη μετάβασή του, στις 5 του μηνός στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης, θα ανέρχεται σε περίπου 500 δισ. δραχμές, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνοδευτεί από «έμμεσες» ενισχύσεις σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, με μοχλό τη φορολογία. Σε κάθε περίπτωση βασικοί ωφελημένοι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα είναι οι άνεργοι, οι αγρότες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι γυναίκες. Οι ανωτέρω κινήσεις του κ. Σημίτη είναι προφανές ότι έχουν ως ορίζοντα τις κρίσιμες για το πολιτικό κλίμα δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή