Γέμισαν απόρρητα τα σκουπίδια στη Λευκωσία

Γέμισαν απόρρητα τα σκουπίδια στη Λευκωσία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η υπόθεση της απόρριψης απορρήτων εγγράφων της Κύπρου στα σκουπίδια, μετά και τη νέα ανεύρεση φακέλων στον χώρο του υπουργείου Παιδείας, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα. H κυβέρνηση επιχείρησε χθες να μετριάσει τις εντυπώσεις, εμμένοντας στη θέση ότι για την κατάσταση ευθύνεται η έλλειψη ενιαίας πολιτικής για τη διαχείριση εγγράφων από την προηγούμενη κυβέρνηση. H αντιπολίτευση απάντησε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσει την ευθύνη και επέμεινε στην ύπαρξη πολιτικών ευθυνών.

Στη δημοσιότητα το πόρισμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι πρόθεση του προέδρου Παπαδόπουλου είναι να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα για τα απόρρητα έγγραφα που είχαν απορριφθεί στα σκουπίδια έξω από το υπουργείο Υγείας, αφού το μελετήσει και το συζητήσει με τον γενικό εισαγγελέα. Επιβεβαίωσε επίσης την ανεύρεση και άλλων εγγράφων, στον περίβολο του υπουργείου Παιδείας, μερικά από τα οποία παραλήφθηκαν από πολίτη και παραδόθηκαν στα γραφεία εφημερίδας. O εκπρόσωπος επέμεινε στη θέση ότι δεν υπήρχε πολιτική διαχείρισης εγγράφων και επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο τέως υπουργός Υγείας παρέδωσε αρχείο, ενώ ο τέως υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες και καταστράφηκε το αρχείο του υπουργείου του. Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας κ. Πεύκιος Γεωργιάδης εξέφρασε πλήρη άγνοια για τα έγγραφα που βρέθηκαν στον περίβολο του υπουργείου του και δήλωσε ότι δεν πετάχθηκε κανένας φάκελος από το γραφείο του. Ανέφερε επίσης ότι όταν παρέλαβε το υπουργείο, δεν υπήρχαν φάκελοι με απόρρητα έγγραφα, ενώ ο προκάτοχός του κ. Ουράνιος Ιωαννίδης επιβεβαίωσε ότι δεν του παρέδωσε φακέλους.

Στη «σκιά» της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας, αντιδρώντας στις απειλές του κατοχικού ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς για άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, επαναβεβαίωσε ομόφωνα ότι η θέση του στο ζήτημα αυτό παραμένει αμετάβλητη και καθορίζεται από το ψήφισμα 550. Κάλεσε επίσης τα μέρη να επαναρχίσουν τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.  H θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράστηκε με δήλωση του προέδρου του, ύστερα από συζήτηση που έγινε κατόπιν έντονου διαβήματος του επιτετραμμένου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη κ. Γιώργου Κασουλίδη.

Τέλος, επίθεση κατά της Τουρκίας και των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο κ. Ντενκτάς, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας ότι όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τουρκία όφειλε να αντιταχθεί. Πρόσθεσε ότι εκείνες τις ημέρες ο τότε Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπαν ότι δεν θα το δεχθούν, αλλά δεν υπήρξε σκληρή αντίδραση και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι απειλούν τις χώρες, οι οποίες θέλουν να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, με τερματισμό της βοήθειας που παρέχουν σ’ αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή