Θετικοί, αλλά με επιφυλάξεις οι Ελληνες στο Ευρωσύνταγμα

Θετικοί, αλλά με επιφυλάξεις οι Ελληνες στο Ευρωσύνταγμα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πνεύμα γενικά θετικό αλλά όχι ιδιαίτερα ενθουσιώδες, υποδέχθηκαν οι Ελληνες το σχέδιο συντάγματος της Ενωσης, που παρουσίασε η Συντακτική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα «ευρωβαρόμετρου» που πραγματοποιήθηκε πριν από ακριβώς από ένα μήνα. Συγκεκριμένα, με το 81% των 1.000 Ελλήνων που συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση να δηλώνει ότι γνωρίζει τη διεξαγωγή Συντακτικής Συνέλευσης, η χώρα κατέλαβε την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη, με δεύτερο το Λουξεμβούργο, όπου μόλις το 66% έδωσε καταφατική απάντηση και τελευταία τη Βρετανία, όπου 3 στους τέσσερις δεν… πρόσεξαν ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Στην επόμενη ερώτηση-κλειδί, «και τι έκανε η Συνέλευση;», η σωστή απάντηση είναι «το σχέδιο Συντάγματος της Ενωσης» και η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην οποία οι σωστές απαντήσεις αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 50% του συνόλου. H πλειοψηφία των Ευρωπαίων απλώς δεν συνέλαβε τον συσχετισμό Συνέλευσης – σχεδίου συντάγματος, ενώ το 80% των Σουηδών απήντησε ότι «δεν γνωρίζει».

Οσο για το ίδιο το Σύνταγμα, το 23% των Ελλήνων ερωτηθέντων, το υψηλότερο ποσοστό στην E.E. και υπερδιπλάσιο του μέσου όρου, δήλωσε αποφασισμένο να διαβάσει «λεπτομερώς» το κείμενο, ενώ πανευρωπαϊκά περίπου οι μισοί ερωτηθέντες ομολόγησαν ότι δεν θα μπουν στον κόπο…

Πάντως ο ένας στους τρεις Ελληνες υπέθεσε εσφαλμένα ότι το σχέδιο του Ζισκάρ ντ’ Εστέν είναι το πραγματικό «σύνταγμα της Ενωσης».

Επίσης οι τρείς στους τέσσερις απαιτούν αφ’ ενός να τροποποιηθεί το σχέδιο σύνταγματος, αφ’ ετέρου να διεξαχθεί οπωσδήποτε δημοψήφισμα για την επικύρωσή του όταν αυτό οριστικοποιηθεί το 2004, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ενωση (συμπτωματικά το δεύτερο υψηλότερο εμφανίζει η Κύπρος). Ισως δεν είναι δε τυχαίο ότι αρκετοί σκοπεύουν να το… καταψηφίσουν ασχέτως της μορφής που θα έχει: ένας Ελληνας στους τέσσερις, ποσοστό υψηλό με ευρωπαϊκά δεδομένα, δήλωσε ότι απλώς δεν επιθυμεί να αποκτήσει η Ενωση δικό της Σύνταγμα, αν και μερικές από τις βασικές πρόνοιές του όπως ο «πρόεδρος της Ενωσης» και ο «υπουργός Εξωτερικών» στηρίζονται, ιδίως ο πρώτος, από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή