Χειραγώγηση του X.A. από ALTEC

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χειραγώγηση της μετοχής του, και ως εκ τούτου του Χρηματιστηρίου, μέσω της παραπλάνησης του κοινού όσον αφορά στο μέγεθος του τζίρου του, προχώρησε ο Ομιλος ΑΛΤΕΚ με τη μέθοδο των εικονικών τιμολογίων για εξαγωγή προϊόντων. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν χθες οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως μάλιστα κατήγγειλε ευθέως ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, κατά την ακρόαση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Δ. Μπατζελή. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα πλασματικά τιμολόγια ύψους περίπου 15 δισ. δρχ. συνολικά, εμπεριέχουν και φερόμενη εξαγωγή ύψους 5 δισ. δραχμών στην εταιρεία ΕΣΚΟ ΚΟΜΟΝΤΙΤΙΣ με έδρα τη Ρουμανία, ελληνικών συμφερόντων, η οποία -σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Αλογοσκούφη- είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή της τελευταίας δεκαετίας του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων του τομέα της πληροφορικής! «Πρόκειται για κολοσσιαία εξαγωγή, για κολοσσιαία παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απούσα παρά τη φανερή χειραγώγηση. Γι’ αυτό στην αγορά είναι αναξιόπιστη η E.K.», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, ζητώντας μάλιστα να πληροφορηθεί σε τι ποσοστό επί του συνόλου του Ομίλου ΑΛΤΕΚ ανήρχετο ο τζίρος από τα πλασματικά τιμολόγια εξαγωγών, κάτι που ο κ. Μπατζελής δεν γνώριζε εκείνη τη στιγμή.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ απέκλεισε εξαρχής το ενδεχόμενο να δηλώθηκαν τα πλαστά τιμολόγια για λόγους φοροελαφρύνσεων, φοροαπαλλαγών και εισπράξεως ΦΠΑ. «Κάποιον άλλον λόγο είχε να το κάνει ο επιχειρηματίας», είπε. O κ. Πρ. Παυλόπουλος τον ρώτησε εάν το κάτι άλλο μπορεί να είναι πιθανώς το ξέπλυμα χρήματος και ο κ. Φ. Κουβέλης εάν έχει ενημερώσει την ειδική αρχή που ερευνά το ξέπλυμα του χρήματος. «Δεν μας προκύπτει κάτι τέτοιο και γι’ αυτό δεν έχουμε ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή», ήταν η απάντηση.

Οι απορίες φυσικά πολλαπλασιάστηκαν κι έτσι ο κ. Εβερτ, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και ο κ. Δ. Κωστόπουλος ρώτησαν «γιατί ένας επιχειρηματίας να εμφανίζει πλαστά τιμολόγια, να πληρώνει τους αναλογούντες φόρους, να μην εισπράττει καν το ΦΠΑ που δικαιούται, εκτός εάν η επιχείρηση θέλει να δείχνει ότι αυξάνει τον κύκλο εργασιών της παρουσιάζοντας πλασματική εικόνα στο επενδυτικό κοινό». «Ναι, είναι πιθανό να το έκανε για να παρουσιάσει έσοδα και να δείξει στο Χρηματιστήριο πλασματική εικόνα», ήταν η επιβεβαίωση του κ. Δ. Μπατζελή.

Ο κ. Κουβέλης ρώτησε εάν τα πλασματικά τιμολόγια εμπίπτουν στις κατά το νόμο αρμοδιότητες όσων έκαναν τον τακτικό έλεγχο στην εταιρεία (από τον οποίο προέκυψαν μόνο λογιστικές διαφορές) και η απάντηση ήταν πως τον τακτικό έλεγχο έκανε ένας και μόνο υπάλληλος, που βάσει του νόμου είναι στις αρμοδιότητές του να ερευνήσει για τα εικονικά. Στη συζήτηση ο κ. Εβερτ επανέφερε τις καταγγελίες του για τον διοικητή της ATE κ. Λάμπρου (δες παράπλευρο ρεπορτάζ), ο κ. Χριστοδουλάκης απήντησε πως έγινε έρευνα από τη Δικαιοσύνη και η υπόθεση έκλεισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή