Εγκυρες οι προανακριτικές απολογίες του

Εγκυρες οι προανακριτικές απολογίες του

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως αβάσιμους έκρινε το δικαστήριο τους ισχυρισμούς του Σάββα Ξηρού περί χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών, βασανιστηρίων και εκμετάλλευσης από τους ανακριτές της ευάλωτης κατάστασης στην οποία βρισκόταν προκειμένου να του «αποσπάσουν» πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε χθες ομόφωνα το αίτημα του Σάββα Ξηρού, κρίνοντας ότι τόσο οι προανακριτικές του απολογίες όσο και η απολογία, που έδωσε στον εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ελήφθησαν με απολύτως νόμιμες διαδικασίες.

Ειδικότερα, στην απόφασή του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναφέρει ότι το επίπεδο συνείδησης του Σάββα Ξηρού κατά τη λήψη των απολογιών, όπως προκύπτει από καταθέσεις γιατρών ήταν ικανοποιητικό, ενώ τα όσα ομολόγησε δεν ήταν αποτέλεσμα βασανιστηρίων. «Από καταθέσεις γιατρών καθώς και από το πόρισμα νοσηλείας αποδείχτηκε ότι δεν υπήρξε χορήγηση ουσιών.

Ατυπες συζητήσεις

Επίσης δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι ο κατηγορούμενος ήταν σε κατάσταση απομόνωσης». Οσο για τις άτυπες συζητήσεις, τις οποίες έχει αναφέρει ο κατηγορούμενος ότι έκανε με τον εισαγγελέα κ. Διώτη και τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής κ. Σύρο και τις προανακριτικές του που, όπως υποστηρίζει, δεν αποτελούν μέρος της δικογραφίας και έχουν αποκρυφθεί επιμελώς, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχουν.

«Από έγγραφα προκύπτει ότι η γραπτή εξέταση του Σάββα Ξηρού δεν έγινε στις 5, 6, 7, 8 και 9, αλλά στις 11, 20 και 27 Ιουνίου 2002 και κάθε φορά στις καταθέσεις απεκάλυπτε και νέες πληροφορίες».

Το δικαστήριο μάλιστα προς περαιτέρω ισχυροποίηση της απόφασής του, αλλά και της «αναξιοπιστίας» του Σάββα Ξηρού χρησιμοποίησε στο σκεπτικό της απόφασης ακόμη ένα πραγματικό γεγονός. «Στις 27.10.2002 ζήτησε από τον εφέτη ανακριτή να λάβει συμπληρωματική απολογία, στην οποία ο κ. Ξηρός αναίρεσε τις απολογίες του και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ήταν ο μοναδικός φυσικός αυτουργός της οργάνωσης από το 1982 και μετά. Στο ακροατήριο όμως μετέβαλε και πάλι τη θέση του, εμμένοντας μόνο στην πολιτική ευθύνη. Αυτή η διαρκώς αντιφατική συμπεριφορά ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την αμφισβήτηση του ισχυρισμού του», υπογραμμίζεται.

Ωστόσο, αν θα αναγνωστούν ή όχι οι προανακριτικές απολογίες του Σάββα Ξηρού -παρά το γεγονός ότι κρίθηκαν απολύτως έγκυρες- παραμένει ακόμη εκκρεμές. Και αυτό γιατί ναι μεν οι δύο εισαγγελείς της έδρας πρότειναν να αναγνωστούν τα επίμαχα αποσπάσματα και περικοπές που αναφέρονται στους συγκατηγορούμενους του, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης, επικαλούμενοι το δικαίωμα σιωπής, του οποίου κάνει χρήση ο κατηγορούμενος, υποστήριξαν ότι οι προανακριτικές απολογίες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την παρουσία του, αλλά και την άρνησή του να απολογηθεί.

Εχει… απολογηθεί

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υποστήριξαν ότι ο Σάββας Ξηρός ουσιαστικά έχει απολογηθεί, καθώς όχι μόνο αναφέρθηκε στα σχετικά με τον «Ευαγγελισμό», αλλά έδωσε και «αθωωτικές» διευκρινίσεις σχετικά με τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και Βασίλη Τζωρτζάτο. Ως εκ τούτου θα πρέπει οι απολογίες του, ανακριτικές και μη, να αναγνωστούν και να αξιολογηθούν από το δικαστήριο.

Μάλιστα ως προς την αποχώρηση του Σάββα Ξηρού από τη δικαστική αίθουσα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ζήτησαν τη βίαιη προσαγωγή του, υποστηρίζοντας ότι οι συγκατηγορούμενοί του θα πρέπει να του θέσουν ερωτήσεις, όπως δικαιούνται, σχετικά με όσα έχει ομολογήσει ο Σάββας Ξηρός σε βάρος τους. Το θέμα της ανάγνωσης ή μη των ομολογιών αναμένεται να λυθεί σήμερα από το δικαστήριο.Ε. K.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή