Καραμανλής: Δεσμευόμαστε για τα οικονομικά των OTA

Καραμανλής: Δεσμευόμαστε για τα οικονομικά των OTA

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκαινιάζοντας μια νέα τακτική, που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται και όχι να έπεται των όποιων πρωτοβουλιών ή εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής, είχε χθες συνάντηση με το προεδρείο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) για να συζητήσει μαζί του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σημειώνεται ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αφιερωμένο ένα μεγάλο μέρος του κυβερνητικού προγράμματος αυτή την εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη, αύριο θα δεχθεί τα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ENAE και την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με θέμα την κατάσταση στην Τ.Α.

Οι πόροι για την T.A.

O κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του σχολίασε και τη συνέντευξη του κ. Σημίτη στο «Εθνος της Κυριακής», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει, συνήθως πριν από τις εκλογές, αυτά που θα έπρεπε να είχε υλοποιήσει εδώ και οκτώ χρόνια». Επετέθη επίσης κατά της κυβερνήσεως, τονίζοντας ότι «είναι προσβολή για την αυτοδιοίκηση και την αποστολή της το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα ευρύτατα, με το κράτος να υπεξαιρεί θεσμοθετημένους πόρους από την τοπική αυτοδιοίκηση». Οπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, σήμερα πολλοί δήμοι της Αττικής και της περιφέρειας, βρίσκονται μπροστά σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο. «Θεωρούμε αδιανόητο αυτοί που βρίσκονται 20 χρόνια στην εξουσία, να μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες, να φορτώνουν στις πλάτες των πολιτών και της αυτοδιοίκησης τη δική τους ατολμία, την έλλειψη προγράμματος και προγραμματισμού. Μιας αυτοδιοίκησης που, όλα αυτά τα χρόνια, βλέπει να της προσθέτουν αρμοδιότητες, χωρίς η κεντρική εξουσία να εξασφαλίζει τα απαραίτητα κονδύλια», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Για μας αποτελεί δέσμευση η καταβολή στους OTA των θεσμοθετημένων πόρων τους και η πλήρης εφαρμογή της κειμένης νομοθεσίας για τα οικονομικά τους», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, δεσμευόμενος για εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για κάθε νέα αρμοδιότητα που θα ανατίθεται στους OTA. O πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύθηκε ακόμη για συνεργασία της κεντρικής διοικήσεως με την αυτοδιοίκηση και αναφέρθηκε ειδικά στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Στη συνάντηση με το προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ έλαβαν μέρος οι κ. Πρ. Παυλόπουλος, Βυρ. Πολύδωρας, Ευ. Μεϊμαράκης, I. Λαμπρόπουλος, Αγ. Μπρατάκος και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Θ. Ρουσσόπουλος.

Ο κ. Πρωτόπαπας

Τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι «ο κ. Καραμανλής, έστω και καθυστερημένα, θυμήθηκε την αυτοδιοίκηση» και υπέμνησε την αποχώρηση της Ν.Δ. από τη Βουλή κατά την ψήφιση του σχεδίου «Καποδίστριας» για τη συνένωση των δήμων. Τέλος, σε ό,τι αφορά την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΚΕΔΚΕ, βασικότερο θέμα συζήτησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης, θα είναι τα οικονομικά των OTA. H ΚΕΔΚΕ θα ζητήσει την «ορθή και πλήρη εφαρμογή και λειτουργία των δύο βασικών νόμων, που διέπουν τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης». Επίσης για τη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στους OTA. θα τεθεί ζήτημα εφαρμογής της συνταγματικής επιταγής (άρθρο 102), που ορίζει ότι κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται συνοδεύεται και από τους ανάλογους πόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή