Αποδεικτικό υλικό οι απολογίες του Σάββα Ξηρού

Αποδεικτικό υλικό οι απολογίες του Σάββα Ξηρού

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τμήμα του αποδεικτικού υλικού αποτελούν από χθες οι προανακριτικές απολογίες του Σάββα Ξηρού και η απολογία που έδωσε ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεων. Ζερβομπεάκου, καθώς το δικαστήριο έκρινε με απόφασή του ότι θα πρέπει να αναγνωστούν. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι αναγνώστηκαν κατά την χθεσινή διαδικασία, οι χειμαρρώδεις απολογίες του Ξηρού, που περιέχουν τεράστιο όγκο πληροφοριών για τις ενέργειες της 17N, αλλά και για τους συγκατηγορουμένους του, θα συνεκτιμηθούν με τα λοιπά στοιχεία, προκειμένου το δικαστήριο να οδηγηθεί στην τελική απόφαση για τους 19 κατηγορουμένους ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Παράλληλα, χθες και ο Χριστόδουλος Ξηρός προέβαλε ένσταση ακυρότητας της προανακριτικής του απολογίας και της απολογίας που έδωσε ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας το περασμένο καλοκαίρι και όπως όλα δείχνουν θα βαδίσει στα χνάρια του αδελφού του Σάββα.

Στο σκεπτικό της απόφασης, με την οποία κρίθηκαν αναγνωστέες οι απολογίες του Σάββα Ξηρού, το δικαστήριο επικαλέσθηκε το άρθρο 366 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με το οποίο «αν όσα εκθέτει ο κατηγορούμενος στο σύνολό τους είναι αντίθετα με όσα είχε εκθέσει προδικαστικά τότε είναι δυνατόν να διαβαστούν οι αντίθετες περικοπές κατά την ανάκριση». Ως προς το δικαίωμα σιωπής, το οποίο επικαλέστηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης ως λόγο μη ανάγνωσης των απολογιών, στο σκεπτικό αναφέρεται ότι «ο κατηγορούμενος δικαιούται να σιωπά σε οποιοδήποτε στάδιο, όμως από την ύστερη συμπεριφορά του δεν ακυρώνονται τα αποτελέσματα της προηγούμενης τυχόν θετικής συμπεριφοράς του». Ως προς τις συνεχείς αναθεωρήσεις του κατηγορουμένου, το δικαστήριο έκρινε ότι «αν ο κατηγορούμενος αναθεωρεί συνεχώς, τότε προκύπτει ανάγκη ανάγνωσης περικοπών ή ακόμη και του συνόλου της κατάθεσης, ώστε να καταστεί δυνατή η διάγνωση της διαφορετικότητας του περιεχομένου ως προς τη μερική ή τη συνολική άρνηση που συνάγεται ακόμη και από τη σιωπή του».

Το αίτημα της πολιτικής αγωγής περί βίαιης προσαγωγής του κατηγορουμένου απερρίφθη τύποις από το δικαστήριο, το οποίο «προσκάλεσε τον Σάββα Ξηρό, εφόσον επιθυμεί, να προσέλθει για διευκρινίσεις και ερωτήσεις που θα υποβάλλουν οι συγκατηγορούμενοί του». Ουσιαστικά, το δικαστήριο απέφυγε τη διαταγή βίαιης προσαγωγής κρίνοντας ότι μπορεί να εκπροσωπηθεί νόμιμα από τους συνηγόρους του και αν ανακύψει ανάγκη υποβολής ερωτήσεων από επιβαρυνόμενους συγκατηγορουμένους του, εκείνοι μπορούν να ζητήσουν να έρθει ο κατηγορούμενος βίαια.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απηύθυνε ερώτηση προς τους συνηγόρους υπεράσπισης και τους κατηγορούμενους σχετικά με το θέμα της υποβολής ερωτήσεων στον Σάββα Ξηρό, ωστόσο άπαντες με τη στάση τους έδειξαν ότι σέβονται την επιλογή του να σιωπήσει. «Θα θέλατε πολύ να διατάξετε την βίαιη προσαγωγή του, αλλά ρίξατε το μπαλάκι σε εμάς. Δεν θα το πάρουμε», είπε ο συνήγορος του Βασ. Τζωρτζάτου, κ. Κώστας Παπαδάκης ενώ η συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα, κ. Ιωάννα Κούρτοβικ ξεκαθάρισε ότι «δεν παραιτούμαστε από το υπερασπιστικό μας δικαίωμα. Απλά απέχουμε σεβόμενοι τη δήλωση του κατηγορουμένου».

Το θέμα του Σάββα Ξηρού έκλεισε χθες οριστικά, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, και ο Χριστόδουλος Ξηρός θα ακολουθήσει τον δρόμο της σιωπής. O πρόεδρος τον κάλεσε να απολογηθεί, αντ’ αυτού όμως ο κατηγορούμενος μέσω του δικηγόρου του υπέβαλε ένσταση ακυρότητας των προανακριτικών του απολογιών ως προϊόντων ψυχολογικής βίας, απειλών και εκβιασμών καθώς και της απολογίας ενώπιον της ανακρίτριας, αφού όπως υποστηρίζει ελήφθη παρουσία ενόπλων αστυνομικών κατά παράβαση του νόμου. «Ερωτήθη απλώς αν συμφωνεί με όσα υποστήριξε προανακριτικά, η ανακρίτρια συνέταξε ενάμιση φύλο απολογίας, το οποίο ο κατηγορούμενος υπέγραψε χωρίς να αναγνώσει», σημείωσε ο κ. Γ. Αγιοστρατίτης. Την ένσταση αυτή στήριξε και η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Νίκου Παπαναστασίου, ο οποίος επιβαρύνεται από την προανακριτική απολογία του Χριστόδουλου Ξηρού.

Να απορριφθεί

Οι δύο εισαγγελείς στις αγορεύσεις τους ζήτησαν να απορριφθεί η ένσταση. «O ισχυρισμός των ψυχολογικών πιέσεων είναι αστείος, γιατί υπάρχουν κατηγορούμενοι που δεν ομολόγησαν. Διάλεξαν τον Χριστόδουλο που έχει και μια φυσική ρώμη;», είπε ο κ. Χρ. Λάμπρου, που υποστήριξε ότι η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης ήταν αναγκαία για την έννομη τάξη, αλλά και για την ασφάλεια των κατηγορουμένων. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε την πιο εγκληματική οργάνωση του αιώνα στην Ευρώπη. Θα τους στείλουμε ασυνόδευτους;», συμπλήρωσε ο εισαγγελέας. «Δεν εβλάφθη κανένα υπερασπιστικό δικαίωμα», κατέληξε ο εισαγγελέας, τοποθέτηση η οποία εξόργισε τον κ. Αγιοστρατίτη. «Είναι τραγικό να προβάλλεται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι νομίμως παρίσταντο στην ανάκριση ένοπλοι αστυνομικοί με κουκούλες. Πώς θα αντιληφθούν τη στάση σας οι κατώτεροι εισαγγελείς; Αύριο μεθαύριο θα έρχονται οι αστυνομικοί με τανάλιες π.χ. και θα βγάζουν τα δόντια και δεν θα λέμε τίποτα». Το δικαστήριο θα αποφανθεί επί της ενστάσεως σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή