Μεσολάβηση Παπανδρέου στη ρήξη των Εκκλησιών

Μεσολάβηση Παπανδρέου στη ρήξη των Εκκλησιών

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, του Φαναρίου και της Εκκλησίας της Ελλάδας, για το θέμα που έχει ανακύψει με την εκλογή μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, συνέστησε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου στον αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, με τον οποίο συναντήθηκε χθες. H συνάντηση υπήρξε μακρότατη, καθώς υπερέβη τις δύο ώρες, με κυρίαρχο το θέμα της παρεμβάσεως του Φαναρίου στην εκλογή του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, επί του οποίου ο κ. Παπανδρέου εξεδήλωσε προθυμία να βοηθήσει για την εκτόνωση της κρίσεως. «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε, αλλά οπωσδήποτε πάντα στο πλαίσιο του γεγονότος ότι υπάρχει το αυτοδιοίκητο και η αυτονομία των δύο αυτών θεσμών, τους οποίους σεβόμαστε», είπε.

Το θέμα λόγω της ιδιαιτέρας σοβαρότητος του συζητήθηκε κατ’ ιδίαν και σε δηλώσεις προέβη μόνον ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος επί της ουσίας συνέστησε διάλογο, αλλά όπως είπε δεν προβλέπει να επισκεφθεί το Φανάρι, διότι ήταν προσφάτως στην Κωνσταντινούπολη. «Θεωρούμε ότι τέτοια θέματα μπορούν να λυθούν με τον διάλογο, τη συνενόηση και την ηρεμία επ’ οφελεία της ορθοδοξίας, κάτι που και εμείς ως πολιτεία θέλουμε να δούμε, διότι αποτελεί οπωσδήποτε μία πολύ σημαντική εικόνα της χώρας μας η ιδία η ορθοδοξία και η λειτουργία των θεσμών αυτών», σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου

Τη συνάντηση είχε ζητήσει από καιρού ο κ. Παπανδρέου πριν ανακύψει η απαίτηση του κ. Βαρθολομαίου να έχει λόγο επί της εκλογής του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και επί των λεγομένων νέων χωρών, που από κάθε άποψη ανήκουν την ελληνική επικράτεια. Βεβαίως, ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, αλλά τα Πατριαρχεία -περιλαμβανομένου και της Κωνσταντινουπόλεως- τελούν σε σχέση από διάφορες απόψεις, τυπικές και ουσιαστικές, με το υπουργείο Εξωτερικών. Επί πλέον, η δικαιοδοσία την οποία διεκδικεί ο κύριος Βαρθολομαίος επί Μητροπόλεως ευρισκομένης εντός των ορίων της ελληνικής επικρατείας είναι θέμα κατ’ εξοχήν πολιτικό, που ασφαλέστατα εμπίπτει εντός του πλαισίου ευθύνης του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος.

Πέραν του επιμάχου θέματος που ανέκυψε, η ατζέντα της συναντήσεως στην οποία μετείχαν και συνεργάτες των κ. Χριστοδούλου και Παπανδρέου περιελάμβανε ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών περί της δραστηριότητος την οποία αναπτύσσει η υπό την Εκκλησία της Ελλάδος μη κυβερνητική οργάνωση «Αλληλεγγύη» και το ζήτημα του μουσουλμανικού τεμένους που αναμένεται να εγερθεί στην Παιανία, σε μικρή απόσταση και επί της οδού που συνδέει το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με την Αθήνα. Διευκρινίζεται ότι η μη κυβερνητική οργάνωση «Αλληλεγγύη» χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών και αναπτύσσει δραστηριότητα εκτός Ελλάδος σε διάφορες χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Παλαιστίνη. η Σερβία, η Γεωργία και το Κόσσοβο.

Στο θέμα της κατασκευής ισλαμικού τεμένους η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν έχουν επί της αρχής καμμία αντίρρηση, αλλά εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς την προεβεβλημένη θέση που επελέγη, καθώς θα είναι το πρώτο επιβλητικό οίκημα που θα βλέπει ο ξένος επισκέπτης στην Ελλάδα, και το γεγονός ότι η ανέγερση αυτού του χώρου λατρείας συνδυάζεται με την ίδρυση Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών, αμφότερα χρηματοδοτούμενα από τη Σαουδική Αραβία. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών φρονεί ότι επειδή λειτουργούν ατύπως χώροι ασκήσεως ισλαμικής λατρείας για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών εκατό χιλιάδων μουσουλμάνων, η ίδρυση τεμένους θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να ελέγξει την κατάσταση.

Ενημέρωση

Κατά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε, όπως δήλωσε, τον κ. Χριστόδουλο για τις εξελίξεις της ελληνικής προεδρίας της E.E. και «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γενικότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τις τελευταίες εξελίξεις, όπως κατά καιρούς κάνω, ώστε ο μακαριώτατος να έχει μία πλήρη εικόνα των δικών μας πρωτοβουλιών και εξελίξεων.» O κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η ενημέρωση αφορούσε στις σχέσεις της Ελλάδος με τις χώρες των Βαλκανίων, με την Τουρκία και στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

– Στο θέμα της εκλογής του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. X. Καστανίδης, ο οποίος με δήλωσή του επισήμανε: «H Εκκλησία στο σύνολό της ποιμένει σωστά όταν ποιμένει εν γαλήνη. Αρα και για την επιλογή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης η έκφραση της βαθιάς μου ελπίδας είναι ότι θα υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας και του Πατριαρχείου. Εχει απόλυτη σημασία για την ενότητα της Εκκλησίας και την αποστολή της η επιλογή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης να γίνει με απόλυτη συμφωνία και μέσα σε κλίμα διαλόγου, ηρεμίας και καταλαγής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή