Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – δήμων

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – δήμων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (OTA) οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, το θέμα των οικονομικών των δήμων. Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη και από το αποτέλεσμα της δίωρης συνάντησης ικανοποιημένος έμεινε μόνον ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Κοζάνης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος είναι και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, οι δήμαρχοι που εξελέγησαν με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισαν ότι η συνάντηση δεν προσέφερε λύσεις στα ζέοντα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δυσαρέσκεια Μπακογιάννη

Η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της και τόνισε ότι η συνάντηση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι οι δήμοι της χώρας χρειάζονται λύση των προβλημάτων τους τώρα, καθώς αρκετοί βρίσκονται στα όρια του απόλυτου αδιεξόδου.

Επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός εξετέθη απέναντι στους δήμους της χώρας. Ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, όπου αποφασίσθηκε η πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου στις 26 ή 27 Αυγούστου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των οικονομικών και να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα τηρηθεί απέναντι στη θέση της κυβέρνησης.

Τι ζήτησαν όμως οι εκπρόσωποι των δήμων και τι τελικά έλαβαν διά στόματος πρωθυπουργού; Ενα από τα κεντρικά αιτήματα της ΚΕΔΚΕ ήταν η αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης προς του δήμους και τις κοινότητες της χώρας. O πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, δεσμεύθηκε για χορήγηση επιπλέον 310 εκατομμυρίων ευρώ, ποσόν που από την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ δεν θεωρείται ικανοποιητικό.

Ενα άλλο κεντρικό αίτημα αφορά την απόδοση στους OTA 3 δισ. ευρώ, ως οφειλές του κράτους προς την αυτοδιοίκηση από τη μη εφαρμογή του νόμου 1828/89 κατά τα παρελθόντα έτη. O νόμος αυτός ορίζει ότι το 20% των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα πηγαίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οπως επισήμανε η κ. Μπακογιάννη, ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται και η ΚΕΔΚΕ απλά ζητεί την εφαρμογή του. H απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ότι ο νόμος αυτός θα αλλάξει. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και από όλους επισημάνθηκε ότι πρόκειται για ουσιαστική κατάκτηση της αυτοδιοίκησης, από την οποία δεν πρόκειται να παραιτηθούν εάν δεν δουν πρώτα μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντικατάστασή του, η οποία θα τους ικανοποιεί πλήρως.

Οι δήμοι ζητούν επίσης δέσμευση για εφαρμογή του άρθρου 13 του νόμου 2539/97, που αφορά το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), δηλαδή την χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων των OTA από τα υπουργεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, από την ψήφισή του και μετά ο νόμος παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστος, καθώς μόνον η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αποδίδει τα χρήματα αυτά. Τέλος, ζητούν πλήρη κεντρική χρηματοδότηση για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». O κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την ικανοποίηση των δύο τελευταίων αιτημάτων.

Με τα πρότυπα της Ε.Ε.

Κεντρικός άξονας της συζήτησης με τον πρωθυπουργό ήταν η σύγκλιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. H κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι τελικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκλίνει από τα πρότυπα αυτά και κατέληξε λέγοντας ότι οι δημότες «περιμένουν από εμάς να υλοποιήσουμε τα προγράμματα που τους ενδιαφέρουν και θα πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα αυτά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή