Θερμή υποδοχή Βαρθολομαίου στην Ηλεία

Θερμή υποδοχή Βαρθολομαίου στην Ηλεία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κανονιοβολισμούς στον «προμαχώνα» της Γαστούνης υποδέχθηκε ο λαός της Ηλείας τον πρώτο Οικουμενικό Πατριάρχη που επισκέπτεται τον ιστορικό της χώρο από την εποχή ιδρύσεως της χριστιανικής εκκλησίας. O Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έφθασε στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας χθες το πρωί και έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, αρχιερείς, εκπροσώπους του κλήρου της συγκεκριμένης επαρχίας, πολιτικούς, στρατιωτικούς και τοπικούς παράγοντες. Εν πομπή, στη συνέχεια, η πατριαρχική συνοδεία έφθασε στον Πύργο, όπου έγινε η κυρίως υποδοχή του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας από τον δήμαρχο, τον νομάρχη, κυβερνητικό κλιμάκιο, αντιπροσώπους των κομμάτων και χιλιάδες κόσμο. Κυρίαρχο σύνθημα και εδώ, όπως και σε όλους τους τόπους που στάθμευσε ή πέρασε ο κ. Βαρθολομαίος, ήταν το καλωσόρισμα των Ηλείων: «Ευλογημένος ο ερχόμενος».

Οι τοπικές αρχές ανακήρυξαν επίτιμο πολίτη τους τον Πατριάρχη, τον προσφώνησαν όπου πήγε με θερμούς λόγους και τον ξενάγησαν σε ιστορικούς χώρους που συνδέουν επί αιώνες την ηλειακή κοινωνία με το Βυζάντιο, την Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι. Εκ των πλέον σημαντικών υπήρξε η επίσκεψη στην Ολυμπία, όπου ο ηγέτης της Ορθοδοξίας ενημερώθηκε για τον ρόλο του ιστορικού δήμου στους Ολυμπιακούς 2004. Το απόγευμα χθες, η πατριαρχική συνοδεία έφθασε στην Κυλλήνη, απ’ όπου με πλοίο, γύρω στις 7.30 μ.μ. έφθασε στη Ζάκυνθο, της οποίας ολόκληρη η πόλη είχε κατακλυστεί από χιλιάδες ντόπιους, αλλά και επισκέπτες. O κ. Βαρθολομαίος έφθασε στο πανέμορφο νησί του Σολωμού και του Κάλβου για να συνεορτάσει με τους Ζακυνθίους τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου που τιμάται αύριο Κυριακή.

Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος με όλο τον κλήρο του νησιού, καθώς και 40 αρχιερείς, ενώ πολλοί ήσαν εκείνοι οι μητροπολίτες που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του φιλοξενούντος τον κ. Βαρθολομαίο ιεράρχη, λόγω δεσμευτικών υποχρεώσεων ή -όπως είπαν πληροφορίες εξ Αθηνών- «πιέσεων» από φίλα προσκειμένους στον αρχιεπίσκοπο παράγοντες, να μην μετάσχουν στις εκδηλώσεις της επισκέψεως του Πατριάρχη σε Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Φυσικά, στην υποδοχή πρωτοστάτησαν επίσης, ο δήμαρχος και ο νομάρχης Ζακύνθου, άλλοι τοπικοί παράγοντες και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ανάμεσα στους οποίους οι υπουργοί κ. Ακριβάκης, Σηφουνάκης, Κοτσώνης κ.ά., που βρίσκονται κοντά στον κ. Βαρθολομαίο καθ’ όλο το τιήμερο. Απόψε το βράδυ θα ψαλεί στον ναό του Αγίου Διονυσίου Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός και αύριο το πρωί, ημέρα εορτής του Αγίου, θα τελεστεί Θεία Πατριαρχική Λειτουργία.

Λιτανεία

Το απόγευμα της Κυριακής από τις 7 και επί τρίωρο θα λιτανευθεί το ιερό σκήνωμα του θαυματουργού Πολιούχου Ζακύνθου στην πόλη, συνοδευόμενο από τον Πατριάρχη, δεκάδες αρχιερείς και εκατοντάδες ιερείς και μοναχούς, όπως βεβαίως, από τους επισήμους και χιλιάδες λαού. Τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Βαρθολομαίος, αφού επισκεφθεί τις νήσους Στροφάδες, τόπο αγιάσεως του Αγίου Διονυσίου, θα αναχωρήσει για σύντομη προσκυνηματική επίσκεψη ολίγων ωρών με προορισμό την Κεφαλονιά και συγκεκριμένα την Ιερά Μονή του Θαυματουργού Οσίου Γερασίμου.

Ισες αποστάσεις τηρεί η ελληνική κυβέρνηση

Αυστηρή στάση ουδετερότητας τηρεί η κυβέρνηση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή την εκλογή του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών έχει αναπτύξει έντονη διαμεσολαβητική προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό «συνέστησε» στον κ.κ. Βαρθολομαίο να αποφύγει οποιαδήποτε δήλωση που θα μπορούσε να ρίξει «λάδι στη φωτιά» κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην Ηλεία, τη Ζάκυνθο και τη Κεφαλονιά. Σε ό,τι αφορά την ίδια την επίσκεψη θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση ως «συνήθης» χωρίς υψηλόβαθμη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών. O υπουργός Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος επικαλέστηκε λόγους υγείας για να μην παραστεί στη Ζάκυνθο, ενώ ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου παρενέβη ώστε να μην υπάρξουν δηλώσεις από υπουργούς που υποστηρίζουν είτε τη μία είτε την άλλη πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT