Οι απόστρατοι ζητούν παρέμβαση Σημίτη

Οι απόστρατοι ζητούν παρέμβαση Σημίτη

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση προσωπική επέμβαση του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των οικονομικών αιτημάτων των αποστράτων ζητεί το Συντονιστικό Συμβούλιο Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας με επιστολή που απέστειλε στον κ. Σημίτη στις 15 Σεπτεμβρίου. Οπως αναφέρουν οι αιρετοί εκπρόσωποι των αποστράτων «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις ανακοινώσεις σας και τις συνεντεύξεις Τύπου για τη Χάρτα Σύγκλισης και τις οικονομικές παροχές προς τις διάφορες οικονομικές τάξεις. H παντελής έλλειψη αναφοράς στις στρατιωτικές συντάξεις δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στο πολυπληθές σώμα των αποστράτων και των οικογενειών τους», προειδοποιούν δε ότι θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα αξιοποιώντας ακόμα και την «ψηφοδυναμική» που, όπως αναφέρουν, διαθέτουν.

Οπως επισημαίνει μιλώντας στην «K» ο πρόεδρος της Ενωσης των Αποστράτων του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος ε.α. κ. Κων. Βάλλας, «μετά σχετικό ερώτημα του ΥΕΘΑ, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ομόφωνη γνωμοδότησή της, τον Οκτώβριο του 2002, αποφαίνεται ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις, όλοι οι απόστρατοι -ανεξαρτήτως χρόνου αποστρατείας τους- δικαιούνται της εν λόγω οικονομικής αναπροσαρμογής (αύξηση), χωρίς να απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση». Ομως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αγνόησε παντελώς τη γνωμοδότηση, όπως έκανε και με σχετική γνωμοδότηση της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη. Οι απόστρατοι προσέφυγαν με «εφέσεις» στο αρμόδιο δικαστικό τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έχει ήδη εκδώσει θετικές δικαστικές αποφάσεις, που όμως δεν υλοποιούνται από το ΓΛΚ. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας εκπόνησε σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων, με κύριο στόχο την αποσύνδεση των συντάξεων από το βασικό μισθό των εν ενεργεία, τη μη αναγνώριση σχετικών τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, την… απαγόρευση διεκδίκησης από τους ενδιαφερομένους, οικονομικών δικαιωμάτων, που δημιουργήθηκαν πριν από την 31.12.2002 κ.λπ. Το σχέδιο νόμου κρίθηκε ως αντισυνταγματικό από το αρμόδιο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο υπουργός κ. Χριστοδουλάκης το απέσυρε προκειμένου να «τακτοποιήσει» τις αντισυνταγματικές διατάξεις! Ομως, στην πράξη, ως προς τους στρατιωτικούς συνταξιούχους, το εφαρμόζει κατά γράμμα! Αυθαιρεσία, εμπαιγμός, αλαζονεία, προκατάληψη ή κατάχρηση εξουσίας και παράβαση θεμελιωδών συνταξιοδοτικών νόμων;

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, όπως αναφέρει ο κ. Βάλλας, «περιγράφονται τα άμεσα, βασικά νόμιμα και δίκαια οικονομικά αιτήματα των στρατιωτικών συνταξιούχων», τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

– Να παραμείνει εν ισχύι ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση τις αποδοχές των εν ενεργεία συναδέλφων (80%), όπως γνωμοδότησε πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο, με βάση υπολογισμού των συντάξεων τον βασικό μισθό του εν ενεργεία ανθυπολοχαγού.

– Να υπάρξει αναπροσαρμογή των συντάξεων, σύμφωνα με τους ν. 2838/2000 και 3016/2002 σε όλους τους αποστράτους ανεξάρτητα από το χρόνο αποστρατείας, σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τις μέχρι σήμερα εκδοθείσες τελεσίδικες αποφάσεις του αρμόδιου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και τη θετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, που όλα τα παραπάνω αρνείται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομίας.

– Να υπάρξει αύξηση του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού σε 850 ευρώ, που είναι ο μικρότερος όλων των αντίστοιχων άλλων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.

– Να καταβληθεί από το υπουργείο Οικονομίας η οφειλόμενη αύξηση του 4,8%, από 1.1.2003, η οποία συμψηφίστηκε αυθαίρετα από το υπουργείο με το νομοθετημένο επίδομα του 1/5 των 176 ευρώ ή του επιδόματος ευθύνης, ανάλογα με τον βαθμό του αποστράτου.

Η επιστολή

Οπως αναφέρει ο κ. Βάλλας, οι απόστρατοι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας ενημερώνουν με αυτήν την επιστολή τους τον κ. Σημίτη ότι είναι ομόφωνα αποφασισμένοι:

– Να καταψηφίσουν το κυβερνών κόμμα, εφόσον δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση της κυβέρνησης, προς τις γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις των καθ’ ύλη αρμοδίων αρχών (Ελεγκτικό Συνέδριο, Συνήγορος Πολίτη κ.λπ.), σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές συντάξεις. Υπενθυμίζει δε, ότι, συνολικά, με τις οικογένειές τους αριθμούν περί τα 500.000 μέλη.

– Να εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα δικαστικά μέσα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους (Δικαστικό Τμήμα και Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου).

– Να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ζητήσουν την εφαρμογή διατάξεων και διακρατικών συμφωνιών περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Να αναλάβουν μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις και πορείες διαμαρτυρίας, με ανάλογη κατάθεση σχετικών ψηφισμάτων στη Βουλή των Ελλήνων.

«Ελπίζουμε», καταλήγει ο κ. Βάλλας, «ότι η κυβέρνηση θα αντιληφθεί -έστω και την τελευταία στιγμή- τα λογικά και νόμιμα δικαιώματα των στρατιωτικών συνταξιούχων και θα σκύψει πάνω από αυτούς που συμμετείχαν ενεργά, υπό αντίξοες και ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, στη διατήρηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή