Λιγότερους μήνες μεθόριο οι ναύτες

Λιγότερους μήνες μεθόριο οι ναύτες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μείωση του εξαμήνου σε τετράμηνο της παραμονής των ναυτών σε «παραμεθόριες» μονάδες θα επιμείνει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, παρά το γεγονός ότι η σχετική πρότασή του, που αφορούσε το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έγινε δεκτή από το χθεσινό Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). H απόρριψη της πρότασης από το ΣΑΓΕ έχει αποτέλεσμα ότι το ΓΕθα εισηγηθεί πλέον στον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. O λόγος για τον οποίο το ΓΕεπιμένει σε αυτή τη μεταβολή, είναι ότι πολύ σύντομα οι μονάδες του στόλου, που στο ναυτικό αποτελούν το κύριο και ουσιώδες μέρος της έννοιας «παραμεθόριος», θα στελεχώνονται μόνο από επαγγελματίες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις πρόωρες απολύσεις, που προκαλεί η μείωση της θητείας, θα δημιουργήσει προβλήματα στην κατανομή των κληρωτών του ναυτικού. Παραμένει άγνωστο αν θα αποδεχθεί το αίτημα του ΓΕο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Παπαντωνίου.

Ακόμα, το χθεσινό ΣΑΓΕ είχε στην ατζέντα του τη διαμόρφωση της δομής δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια και κατέληξε σε περιορισμένο «κατέβασμα» της οροφής του προσωπικού, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε περαιτέρω μειώσεις θητείας. Επιπλέον, το ΓΕπεριέλαβε τη μείωση των μεγάλων μονάδων του που οδηγεί σε αύξηση της μαχητικής ικανότητας, σύμφωνα με νατοϊκών προτύπων πολυπαραγοντική μελέτη που εφάρμοσε. Τέλος, το ΣΑΓΕ θα προτείνει την επιστροφή του ενός από τα δύο τάγματα της ελληνικής δύναμης στο Κόσοβο, στο πλαίσιο της μείωσης των δυνάμεων του NATO στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή