Διείσδυση υπηρεσιών στη 17N…

Διείσδυση υπηρεσιών στη 17N…

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημα έγγραφα των γερμανικών αρχών, που αποκαλύπτει σήμερα η «K» καταδεικνύουν διείσδυση μυστικών υπηρεσιών στη 17με πράκτορα, ο οποίος κατόρθωσε να μεταδίδει αναφορές και πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα. Τα έγγραφα είναι σαφή και υποδηλώνουν ότι η οργάνωση, που θεωρείτο απόλυτα στεγανή και είχε δημιουργήσει μύθο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές τρομοκρατικές ομάδες, είχε έλθει σε στενή επαφή με υπηρεσίες.

Το «επίτευγμα» της διείσδυσης στη 17μπόρεσαν να το πραγματοποιήσουν οι μυστικές υπηρεσίες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας με άνθρωπο της ΣΤΑΖΙ, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 με ένα πολύ προσεκτικά οργανωμένο σχέδιο που είχε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ηλιος» (OV «Sonne»).

Τα δύο σημαντικά έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα η «K», αποδεικνύουν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης «Ηλιος», τις διεργασίες εντός της ΣΤΑΖΙ, τον τρόπο εκμετάλλευσης του πράκτορα που είχε εισχωρήσει στη 17N, τη σοβιετική υψηλή εποπτεία της επιχείρησης και στο τέλος την αποκλειστικότητα της διαχείρισης των πάντων από την KGB με σκοπό να διασφαλιστεί, πάση θυσία, η προστασία ενός Ελληνα επιχειρηματία, που φέρεται ότι χρηματοδοτούσε τη «17 Νοέμβρη».

– Το πρώτο έγγραφο έχει συνταχθεί από την Υπηρεσία για την προστασία του Συντάγματος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στις 24/10/ 1993, απευθύνεται προς το γενικό εισαγγελέα του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας που είχε ζητήσει πληροφορίες για τη διεθνή τρομοκρατία με επίκεντρο την Ελλάδα.

Οπως προκύπτει από το έγγραφο αυτό, οι αρχές της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και η κεντρική Υπηρεσία Αντικατασκοπίας (BND) γνώριζαν, τουλάχιστον από το 1991, ότι η «17 Νοέμβρη» είχε αλωθεί και από τη ΣΤΑΖΙ και από την KGB αλλά και από τη μυστική υπηρεσία του ρωσικού στρατού, την GRU.

H αποκάλυψη του εγγράφου είναι ότι ο άνθρωπος που για λογαριασμό της ΣΤΑΖΙ εισχώρησε στη «17 Νοέμβρη» προσχώρησε και συνεργάσθηκε μετά την πτώση του τείχους με τις δυτικογερμανικές Αρχές, δίδοντας όλα τα στοιχεία.

Από αυτά φαίνεται ότι η διείσδυση στη «17 Νοέμβρη» λειτούργησε τουλάχιστον για έναν χρόνο, διάστημα κατά το οποίο ο άνθρωπος της επιχείρησης «Ηλιος» παρέδιδε σχετικές αναφορές. H επιχείρηση διεκόπη μετά από παρέμβαση του αντιστρατήγου Γκέρχαρντ Νάιμπερ (Εθνική Ασφάλεια Ανατολικής Γερμανίας), ο οποίος είχε δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις από την ΚGΒ.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριοδότη εκτιμάται ότι η KGB (στη ΣΤΑΖΙ την αποκαλούν «οι φίλοι») υποστήριζε ενεργά την οργάνωση «17 Νοέμβρη». Είχε δε την πληροφορία ότι οι Σοβιετικοί (KGB) ήθελαν να χειρίζονται αυτοί, μόνοι τους, το σοβαρότατο αυτό θέμα για να προστατευθεί και να μείνει στο απυρόβλητο Ελληνας μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος χρηματοδοτούσε τη «17 Νοέμβρη».

Β Το δεύτερο έγγραφο, είναι προγενέστερο και επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα αναφέρονται στο προηγούμενο έγγραφο: Είναι προελεύσεως ΣΤΑΖΙ και έχει ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 1987 (Βερολίνο). O στρατηγός Βέρνερ Προζέτσκι της Ανώτατης Διοίκησης Κρατικής Ασφαλείας (HVA), σε συνέχεια της παρέμβασης του Γκέρχαρντ Νάιμπερ ζητεί την αναστολή της επιχείρησης «Ηλιος» και την παράδοση όλων των σχετικών αρχείων και πρακτικών στην υπηρεσία του. Επισημαίνει το ρωσικό αίτημα σημειώνοντας ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα επιχειρησιακά συμφέροντα των φίλων στην Ελλάδα». O Προζέτσκι ζητεί ομοφωνία και συντονισμό ενεργειών στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των εγγυήσεων και των ωφελειών από την κοινή επιχειρησιακή δράση Ανατολικογερμανών και Ρώσων στην ελληνική υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή