Ελεύθερη επιλογή ιατρών – οδοντιάτρων

Ελεύθερη επιλογή ιατρών – οδοντιάτρων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη ριζική, σταδιακή ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας, με ελεύθερη επιλογή ιατρών και οδοντιάτρων από το σύνολο των συμβεβλημένων και τη δημιουργία χωροταξικά κατανεμημένων αστικών κέντρων υγείας, 24ωρης λειτουργίας, προβλέπει το πρόγραμμα για την Υγεία που ανακοινώνεται αύριο, παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλή, από τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος κ. Γ. Σουφλιά και τους αρμόδιους τομεάρχες Νικήτα Κακλαμάνη και Αθανάσιο Γιαννόπουλο.

Με βάση την κοινή διαπίστωση ότι το ΕΣΥ απέτυχε, στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δίνεται έμφαση στην πρόληψη με συγκεκριμένα μέτρα, κάτι που μέχρι σήμερα αποτελούσε «περιττή πολυτέλεια».

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη, αλλά κυρίως στην πρόνοια, μέσω της ανάπτυξης των Αστικών Κέντρων Υγείας 24ώρου βάσεως.

Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στόχος των αλλαγών που προτείνονται είναι:

– Να έχει τη δυνατότητα ο κάθε ασφαλισμένος να επιλέγει ελεύθερα τον ιατρό και τον οδοντίατρό του από το σύνολο των συμβεβλημένων, μέσω της εθνικής σύμβασης με το σύστημα.

– H δημιουργία χωροταξικά κατανεμημένων Αστικών Κέντρων Υγείας 24ωρης λειτουργίας, τα οποία εκτός των άλλων θα αντιμετωπίζουν τα περιστατικά επείγουσας περίθαλψης. H λειτουργία τους θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, τονίζεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Οσον αφορά το βασικό στοιχείο της χρηματοδότησης του συστήματος, προβλέπονται ασφαλιστικές δικλίδες, που θα την εξασφαλίσουν και προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οργάνωση της νοσοκομειακής δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ώστε τα νοσοκομεία, απαλλαγμένα από τις υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας, να λειτουργούν αποδοτικότερα και να παρέχουν στους πολίτες υπηρεσίες Υγείας, υψηλότερης ποιότητας.

Μεταξύ των προτάσεων είναι ο συνεχής έλεγχος ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών των νοσοκομείων, η κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και ειδικές κλίνες, σε όλη τη χώρα, ο σύγχρονος εξοπλισμός, η κατάργηση των πολύκλινων δωματίων νοσηλείας, η επέκταση του θεσμού της μονοήμερης νοσηλείας σε όλα τα νοσοκομεία και η εφαρμογή προγράμματος των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικό κεφάλαιο του προγράμματος αναφέρεται στα ουσιαστικά θέματα των οικονομικών των νοσοκομείων και της διαχείρισης των πόρων τους. Για την αποφυγή της πολύ μεγάλης σπατάλης που γίνεται στα νοσοκομεία, προβλέπεται η καθιέρωση ενιαίου λογιστικού σχεδίου, διπλογραφικού συστήματος, η υποχρεωτική δημοσίευση ισολογισμού και απολογιστικών στοιχείων και η συνεχής αξιολόγηση της οικονομικής διαχείρισης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων κόστους – παραγωγικότητας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την κατάργηση των ΠΕΣΥΠ, τα οποία κοστίζουν 50 δισεκατομμύρια και κατά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας… «αποτελούν κέντρα γραφειοκρατίας και σπατάλης». Την περιφερειακή διοίκηση και τον συντονισμό των υπηρεσιών Υγείας της περιφέρειας αναλαμβάνει η Διεύθυνση Υγείας της περιφέρειας, που δημιουργείται και εντάσσεται στο οργανωτικό σχήμα του γενικού γραμματέα Περιφέρειας.

Τέλος, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για τους τομείς της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας των ναρκωτικών, της ψυχικής υγείας, του φαρμάκου, καθώς και τις τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή