Τι εισηγούνται στον κ. Σημίτη οι στενοί συνεργάτες του

Τι εισηγούνται στον κ. Σημίτη οι στενοί συνεργάτες του

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηρίζεται στο ΠΑΣΟΚ το διάστημα μέχρι τις αρχές του νέου έτους, καθώς εάν ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης δεν θεμελιώσει μέχρι τότε προοπτικές ανάκαμψης του κυβερνώντος κόμματος, εκτιμάται πως θα οδεύσει σε μια προδιαγεγραμμένη ήττα στις προσεχείς εκλογές όποτε και εάν αυτές διεξαχθούν τελικώς.

Η σοβαρότητα της κατάστασης και ο κίνδυνος περαιτέρω επιβάρυνσης του πολιτικού κλίματος από τις επερχόμενες δημοσκοπήσεις, που θεωρείται βέβαιο πως θα είναι αρνητικές για το ΠΑΣΟΚ, οδηγούν τους στενούς συνεργάτες του κ. Σημίτη στην κυβέρνηση και το κόμμα σε εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για άμεσες πρωτοβουλίες. Οπως επισημαίνεται μάλιστα, ορισμένες εξ αυτών θα πρέπει να αναληφθούν πριν από το νέο κύμα δημοσκοπήσεων, ενδεχομένως με όχημα την «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών την προσεχή Πέμπτη. Συμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε διαφορετική περίπτωση το κυβερνών κόμμα είναι πολύ πιθανόν να εμπλακεί σε έναν νέο κύκλο «διαδοχολογίας» και εσωστρέφειας και να οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ως εκ τούτου, στον κ. Σημίτη προτείνεται -με δεδομένο ότι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού έχει πλέον αποκλειστεί πλήρως- να καταστήσει σαφές πως θα ηγηθεί, σε κάθε περίπτωση, του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, αλλά και να διαμορφώσει ένα νέο «μόντους βιβέντι» με τα κορυφαία στελέχη. Πάντως, ο πρωθυπουργός, αν και είχε δεχθεί εισηγήσεις να αντικρούσει τα σενάρια διαδοχής από την περασμένη εβδομάδα μέσω της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή δεν το έπραξε, ενώ το συγκεκριμένο θέμα δεν το έχει εντάξει ούτε σε μια πρώτη «θεματολογία» που έχει προετοιμάσει εν όψει της συνέντευξης της Πέμπτης.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πρόθυμος για έναν νέο κύκλο επαφών με τα κορυφαία στελέχη. Ομως, τα τελευταία είναι αμφίβολο εάν θα λάβουν «τοις μετρητοίς» τις όποιες δεσμεύσεις του κ. Σημίτη για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Εξ άλλου, ο χειρισμός της αποπομπής του κ. Λαλιώτη το περασμένο καλοκαίρι από τη θέση του γραμματέα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Σημίτης απείλησε με παραίτηση το 2001 με επίκεντρο το ασφαλιστικό, έχουν κλονίσει την όποια εμπιστοσύνη των «ιστορικών» στελεχών του ΠΑΣΟΚ έναντι του Μεγάρου Μαξίμου. Ετσι, ως πιθανή λύση θεωρείται ο πρωθυπουργός να καταστήσει σαφές από τώρα ότι στο επόμενο συνέδριο ο μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εκλεγεί από τη βάση και το Ε.Γ. από το συνέδριο ώστε όλοι οι κορυφαίοι να γνωρίζουν πως θα έχουν «κατοχυρωμένους» ρόλους, είτε το κυβερνών κόμμα κερδίσει είτε χάσει στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Παράλληλα, στον κ. Σημίτη προτείνεται με ιδιαίτερη ένταση η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση κινείται ως «υπηρεσιακή». Πάντως, η όποια κινητικότητα σε κυβερνητικό επίπεδο δύσκολα μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους: Το μόνο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πριν από τη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα είναι πιθανότατα αυτό του υπουργείου Οικονομικών για την υλοποίηση, από την πρώτη του έτους, του λεγόμενου «κοινωνικού πακέτου», και βεβαίως ο προϋπολογισμός.

Τέλος, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να μεταβάλει τον τρόπο πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. και να αναδείξει με διαφορετικό τρόπο το «όραμα» του ΠΑΣΟΚ για τη νέα τετραετία. Οπως τονίζεται, στον βαθμό που το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να μετατρέψει την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση σε μια απ’ ευθείας σύγκριση του δίπολου «Σημίτης-Καραμανλής», είναι υποχρεωμένο να αποδομήσει την εικόνα του προέδρου της Ν.Δ., αλλά όχι με αναφορές για το εάν είναι ανεπάγγελτος ή όχι. Αντιθέτως, θα πρέπει οι επιθέσεις κατά του κ. Καραμανλή να επικεντρώνονται «στην απουσία σαφών πολιτικών θέσεων, τη συστηματική καταστροφολογία και την υπόθαλψη ακροδεξιών στοιχείων». Παράλληλα, με δεδομένο ότι η Προγραμματική Διακήρυξη και η Χάρτα Σύγκλισης αποδείχθηκαν «τεχνικά» κείμενα, στον κ. Σημίτη προτείνεται να διαμορφώσει ένα σύντομο κείμενο θέσεων μέσω του οποίου θα προσδιορίζονται με σαφήνεια οι κυβερνητικοί στόχοι για την επόμενη τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή