Προεκλογικό κλίμα στα κόμματα…

Προεκλογικό κλίμα στα κόμματα…

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «μάχη της κορδέλας» άρχισε και αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή και ισοπεδωτική εν όψει των εκλογών, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε πέντε μήνες, όπως πλέον όλοι ομολογούν και στη Χαριλάου Τρικούπη και στη Ρηγίλλης.

Με τα συνεχή εγκαίνια έργων, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο πρωθυπουργός αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ του με το επιχείρημα ότι είναι η «κυβέρνηση των έργων κι όχι των λόγων» και στην ενθάρρυνση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που διαισθάνονται, όπως τα ίδια ομολογούν, ότι η ήττα στις εκλογές είναι πια πολύ κοντά.

Κορδέλες…

Ομως στην πραγματικότητα, τα εγκαίνια των έργων, όπως την περασμένη Παρασκευή του νοσοκομείου στη Θήβα και σήμερα της Αττικής Οδού, αποτελούν μια ακόμα αφορμή γιά την ένταση της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Σημίτη και του κυριότερου αντίπαλου του, του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, όπως κατέδειξε και η άκαρπη επί της ουσίας αντιπαράθεσή τους κατά τη συζήτηση, που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Είναι πλέον σαφές ότι από εδώ και πέρα για ένα ολόκληρο πεντάμηνο, οι δύο «μονομάχοι» της πολιτικής «αρένας» θα οξύνουν τους τόνους επί καθημερινής σχεδόν βάσεως. Καθώς θα χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία που τους δίδεται για να απευθύνουν χαρακτηρισμούς και προειδοποιήσεις ο ένας εναντίον του άλλου με αφορισμούς του τύπου, «είστε βαθιά νυχτωμένος» και «άραγε σε ποια χώρα κατοικείτε, ζείτε στην Ελλάδα»;

Υπάρχουν ορισμένοι στα εκλογικά επιτελεία και των δύο κομμάτων, που φοβούνται ότι η τόσο πρόωρη όξυνση του πολιτικού κλίματος μπορεί να κουράσει τους ψηφοφόρους και να τους απομακρύνει. Αλλά οι περισσότεροι τόσο στη Ρηγίλλης όσο και στο Μαξίμου συναινούν πια ότι η εξέλιξη αυτή είναι αναπότρεπτη κι ότι η δημιουργία κλίματος πόλωσης από τώρα εξυπηρετεί και τα δύο μεγάλα κόμματα. Στο ΠΑΣΟΚ είναι προφανές γιατί η πόλωση το εξυπηρετεί. Μόλις προχθές Παρασκευή προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος από την εκδηλωθείσα πρόθεση του πρώην υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή να δημιουργήσει τον κομματικό του φορέα, που σκοπό θα έχει να εισέλθει στη Βουλή αποσπώντας ψήφους από το…«γνήσιο ΠΑΣΟΚ». Εστω κι αν οι προοπτικές του κ. Παπαθεμελή δεν είναι απαραίτητα ευοίωνες, στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν ότι κάθε διαρροή στελεχών και ψηφοφόρων, όσο μικρή κι αν είναι, μπορεί να ενισχύσει το κλίμα ήττας του ΠΑΣΟΚ. Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και καιρό, όσοι εκ των παλαιών του κυβερνώντος κόμματος έχουν αποχωρήσει, αλλά κι αυτοί που αποχωρούν τώρα, μελετούν και μέσω δημοσκοπήσεων τη δημιουργία νέου κόμματος.

Το οποίο μέχρι στιγμής πάντως λέγεται ότι μεταξύ άλλων προσκρούει στην απουσία νέου σε ηλικία και ικανού ηγέτη. Γι’ αυτό κι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να επανασυσπειρώσει όλους υπό τη δική του σκέπη εν όψει εκλογών. Και τα σημερινά εγκαίνια της Αττικής Οδού, στα οποία θα παραβρεθεί και ο Κώστας Λαλιώτης, μπορεί να αποτελέσουν μια πρώτη σοβαρή ένδειξη των προθέσεων του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Πόλωση

Ομοίως, στη Ν.Δ., μολονότι η πόλωση δεν είναι αυτοσκοπός, υπάρχουν αρκετοί, που πιστεύουν ότι μπορεί να αποβεί ευνοϊκή υπέρ του κόμματός τους. Πρωτίστως διότι συσπειρώνει στις τάξεις του τις μάζες εκείνες των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κομματικής καταγωγής, που δυσφορούν με τη σημερινή οικονομική κατάσταση.

Αλλά και γιατί κλείνουν τη «στρόφιγγα» για τη διαρροή ψηφοφόρων προς το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, που εκ των πραγμάτων αποτελεί ένα «αγκάθι» στα δεξιά πλευρά της Ρηγίλλης. Ομως, οι πρόσφατες πληροφορίες κατατείνουν στο ότι ήδη παρουσιάζονται συμπτώματα αποχώρησης από το ΛΑΟΣ, όπως η επαναπροσχώρηση δύο ιδρυτικών του στελεχών στη Ν.Δ. τις τελευταίες μέρες καταδεικνύει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή