Αλλα αντ’ άλλων Παπαντωνίου για τις καταγγελίες συνεργατών

Αλλα αντ’ άλλων Παπαντωνίου για τις καταγγελίες συνεργατών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρωτοχρονιά με την… πρωταπριλιά μοιάζει να μπέρδεψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου όταν, χθες «απάντησε» σε ερώτηση σχετικά με το σάλο που έχουν προκαλέσει οι σκληρότατες καταγγελίες του παραιτηθέντος προέδρου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων καθηγητή κ. Γ. Σωτηρέλη κατά του ίδιου και του γ. γ. του ΥΕΘΑ κ. Τραυλού για αδιαφανείς παρεμβάσεις στο έργο του.

Οπως σημείωνε μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Σωτηρέλης, «οι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του κ. Παπαντωνίου θυμήθηκαν τις παλιές τους αδιαφανείς πρακτικές και προσπάθησαν να εμπλέξουν το Ινστιτούτο σε αλλότρια έργα, δείχνοντας μάλιστα ελάχιστο σεβασμό στη νομιμότητα». Πέραν όμως των όσων έγραψε ο κ. Σωτηρέλης, κόλαφος για τον κ. Παπαντωνίου ήταν και οι δηλώσεις του αποπεμφθέντος προέδρου της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ κ. Κοσκοβόλη στον ΣΚΑΪ 100,3.

Επί όλων αυτών, ο κ. Παπαντωνίου θεώρησε ότι απαντά, λέγοντας τα ακόλουθα: «Τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας είναι στο στόχαστρο ορισμένων κύκλων. Είναι σαφές αυτό, εδώ και πολλούς μήνες. Οι λόγοι είναι ορατοί και κατανοητοί.

Ο πρώτος βασικός λόγος είναι ότι περιορίσαμε δραστικά την περασμένη διετία τις εξοπλιστικές μας δαπάνες. Εξοικονομήσαμε 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο, το οποίο περιόρισε πολύ ουσιαστικά τον όγκο των συναλλαγών. Και είμαστε αποφασισμένοι, εφόσον παραμείνουμε στην κυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές, να περιορίσουμε ακόμα δραστικότερα τις εξοπλιστικές δαπάνες. Αυτό, προφανώς, ενοχλεί ορισμένους κύκλους.

Ο δεύτερος λόγος ενόχλησης είναι το γεγονός ότι αυξήσαμε θεαματικά τις αναθέσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Θυμίζω ότι, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, το ποσοστό ήταν 2% στο σύνολο των εξοπλιστικών δαπανών. Τόσο μόνο πήγαινε στην εθνική αμυντική βιομηχανία. Το αυξήσαμε στο 12% στο τέλος της δεκαετίας του ’90 και τώρα στην τελευταία 3ετία το αυξήσαμε στο 20%. Αναθέσαμε προγράμματα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και αυτό έχει ενοχλήσει ορισμένους οικονομικούς κύκλους.

Ολες οι συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν κατά καιρούς γίνει, όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, έχουν απαντηθεί αποστομωτικά και το κυριότερο είναι ότι οι απαντήσεις αυτές δεν έχουν αμφισβητηθεί από κανέναν. Γενικές και αόριστες αναφορές σε μεγάλα συμφέροντα είναι απαράδεκτες και δεν έχουν θέση σε έναν έντιμο και ανοικτό δημόσιο διάλογο, σε μια δημοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή