Παραίνεση Μπους για επίλυση Κυπριακού

Παραίνεση Μπους για επίλυση Κυπριακού

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προ της ένταξης της νήσου στην E.E., έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με μια επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Το περιεχόμενο της επιστολής που έφτασε στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου, όπως και η άμεση απάντηση του κ. Σημίτη, κοινοποιήθηκαν χθες στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνουν πρωτίστως το έντονο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών βάσει του σχεδίου Ανάν. Από την επιστολή του κ. Μπους μάλιστα προκύπτει σαφώς ότι οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι το σημερινό αδιέξοδο προκλήθηκε και μόνον από την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την εκτίμησή του στη στάση του κ. T. Παπαδόπουλου. Γεγονός βέβαια, που υπογραμμίζει και ο κ. Σημίτης, ο οποίος κρίνει σκόπιμο να επιρρίψει ευθύνες και στην Αγκυρα στην οποία καταλογίζει «έλλειψη πολιτικής θέλησης»…

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού χαρακτηρίζει το 2004 ως χρόνο «ιστορικής σημασίας για την Κύπρο» επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, αλλά και των συμφερόντων ασφαλείας της Ελλάδος και της Τουρκίας. «Δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο να κλείσει», τονίζει ο κ. Μπους και εκφράζει ευθέως τη βούληση των ΗΠΑ «μετά τις εκλογές στη βόρεια Κύπρο, τα μέρη να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό τη μεσολάβηση του Γ.Γ.». Στη συνέχεια υπενθυμίζει ότι ο OHE έχει προσφερθεί «να επαναδραστηριοποιηθεί στη διαδικασία επίλυσης, υπό την προϋπόθεση όλα τα μέρη να δηλώσουν την πολιτική τους βούληση και να θέσουν το σχέδιο σε δημοψηφίσματα», και προσθέτει: «Σας παροτρύνω να ακολουθήσετε άμεσα αυτήν την προσέγγιση, την οποία έχει ομόφωνα υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και σας ζητώ να ενθαρρύνετε τον Πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο να πράξει το ίδιο. Τώρα είναι η στιγμή για δράση, συνεργαζόμενοι μπορούμε να γράψουμε ιστορία» καταλήγει ο κ. Μπους.

Το σχέδιο Ανάν

Ο πρωθυπουργός από την αρχή της απάντησης του επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Αθήνας για λύση του Κυπριακού προ της ένταξής στην E.E. και χαιρετίζει «την επιθυμία, που πρόσφατα εκφράστηκε από την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, για την επίλυση του προβλήματος, παρά τις πιέσεις τις οποίες αντιμετώπισαν». Υπενθυμίζει δε στον κ. Μπους ότι «η E.E. έχει επανειλημμένα ζητήσει από τα εμπλεκόμενα μέρη και ειδικότερα από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να υποστηρίξουν σθεναρά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των προτάσεών του» και επιχαίρει γιατί «όπως ορθώς και εσείς επισημαίνετε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει καταστήσει απόλυτα σαφή την ετοιμότητά του να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Ατυχώς όμως» προσθέτει ο κ. Σημίτης «πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά και της έλλειψης πολιτικής θέλησης από πλευράς της Αγκυρας να ασκήσει την πίεση που απαιτείται, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα».

Και υπό το πνεύμα αυτό ο κ. Σημίτης διαβεβαιώνει τον κ. Μπους ότι η Αθήνα «έχει πλήρη συνείδηση της σημασίας του να εξευρεθεί λύση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» και για το λόγο αυτό, όπως προσθέτει «θα εξακολουθήσουμε να μην φειδώμεθα προσπαθειών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή