Τα παιδιά της Αμύνης και των προμηθειών

Τα παιδιά της Αμύνης και των προμηθειών

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη νέα υπόθεση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προσετέθη από προχθές στον μακρύ κατάλογο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών: Ο προϊστάμενός της, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τη διερεύνηση των καταγγελιών του παυθέντος προέδρου της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ Σύρου Κοσκοβόλη στον ΣΚΑΪ 100,3, που ήρθαν μία μέρα μετά τις άλλες, εξίσου σκληρές καταγγελίες, του παραιτηθέντος προέδρου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ), καθηγητή Γιώργου Σωτηρέλη, για αδιαφανείς πελατειακές πρακτικές και παρεμβάσεις στο έργο του στα όρια της νομιμότητας και εξυπηρετήσεις τεράστιων οικονομικών συμφερόντων από τον στενότερο εκ των συνεργατών του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, γενικό γραμματέα του ΥΕΘΑ, Σπύρο Τραυλό. Την υπόθεση Κοσκοβόλη ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, από την έρευνα της οποίας, πάντως, θα εξαιρεθούν πολιτικά πρόσωπα, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο.

Ερώτηση της Ν.Δ.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στα παραπάνω: Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στα όσα καταλογίζουν τα πρώην στελέχη της, ενώ επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Σταύρος Δήμας και Πέτρος Μολυβιάτης. Στην ερώτηση ζητούν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας απάντηση για τους λόγους αποπομπής του κ. Κοσκοβόλη, για τις καταγγελίες Σωτηρέλη, για τον ουσιαστικό αποκλεισμό της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ από το πρόγραμμα απόκτησης πυρομαχικών του νέου άρματος Λέοπαρντ του Στρατού Ξηράς, για την απόπειρα αγοράς της χρεοκοπημένης μονάδας «Ωστιν» του Κιλκίς εις βάρος των συμφερόντων της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, για τις προσλήψεις και τις καταβολές κάθε είδους από το ΙΑΑ, ενώ ζητούν και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των μελών των Δ.Σ. των εταιρειών ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ για την τελευταία δεκαετία, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει γίνει.

Νopaper Σωτηρέλη

Το ρήγμα που προκλήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από τα πυρά Σωτηρέλη και Κοσκοβόλη, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ανησυχία στο υπουργικό περιβάλλον. Ο κ. Σωτηρέλης, εκτός της γνωστής επιστολής παραίτησης, έχει συντάξει και σχετικό nopaper με… «διευθύνσεις και ονόματα», το οποίο έχει αποστείλει στον κ. Παπαντωνίου και το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποτελεί και τη βασική αιτία εξ αιτίας της οποίας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν τόλμησε να «περάσει στην αντεπίθεση» εναντίον του κ. Σωτηρέλη, αλλά περιορίστηκε σε ανούσιες και ανώδυνες απαντήσεις «περί διαγραμμάτων», άσχετες με την ουσία των όσων καταμαρτυρούσε η επιστολή παραίτησης.

Οσον αφορά τον κ. Κοσκοβόλη, ο κ. Παπαντωνίου αναγκάστηκε να «υπενθυμίσει» διά διαρροών ότι υπήρξε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Φλωρίδη, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η «Ωστιν», καθώς και ότι έχαιρε της προστασίας του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, αλλά και εκείνης του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη – ενώ στην περίπτωση Σωτηρέλη «ξέχασε» ότι ο διορισμός του στο ΙΑΑ ήταν αποτέλεσμα εισήγησης του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, καθηγητή Γιώργου Παπαδημητρίου, που, όπως και οι προαναφερθέντες, αποτελούν κεντρικά πρόσωπα της στενότατης «ομάδας Σημίτη», η οποία έχει άμεση εμπλοκή στα εξοπλιστικά θέματα, καθώς όλες οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται από το ΚΥΣΕΑ…

Η προμήθεια πυρομαχικών

Πάντως, το μοναδικό σημείο από τις οξύτατες κατηγορίες Κοσκοβόλη στο οποίο ο κ. Παπαντωνίου αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει πραγματικά, δεν αφορά τα όσα είπε ο αποπεμφθείς πρόεδρος της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ για τα «τεράστια δισεκατομμύρια που χάνονται για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας» ή το πόσο έχουν κοστίσει μέχρι σήμερα αυτές οι εταιρείες στον ελληνικό λαό, αλλά την καταγγελία του για τη στάση του υπουργού στο αίτημα που του είχε υποβάλει, να αναλάβει η ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ την παραγωγή των πυρομαχικών του νέου άρματος του Στρατού Ξηράς, Λέοπαρντ, κάτι που θα σήμαινε μεταφορά τεχνογνωσίας και δυνατότητα «ανάσας» στην εταιρεία με συντήρηση θέσεων εργασίας με πραγματικό κι όχι με εικονικό αντικείμενο.

Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση του κ. Παπαντωνίου, «η προμήθεια των πυρομαχικών διαχωρίστηκε από την κύρια προμήθεια του άρματος, προκειμένου να διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός με τα καλύτερα δυνατά οικονομικά και επιχειρησιακά αποτελέσματα και να εξασφαλιστεί η υψηλότερη δυνατή ελληνική προστιθέμενη αξία. Η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού επιλέχθηκε ως ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη σε σχέση με την απ’ ευθείας ανάθεση στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, δεδομένων του ύψους της προμήθειας και της έλλειψης της απαραίτητης τεχνογνωσίας υποδομής και οργάνωσης των ελληνικών εταιρειών σε αυτό το είδος των πυρομαχικών», αναφέρει ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος, κατά τα λοιπά, συχνότατα περιλαμβάνει την πορεία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των πρώτων «επιτευγμάτων» του στο ΥΕΘΑ…

Αναστάτωση στο ΥΕΘΑ

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω, και όχι μόνον αυτά, έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη υποβόσκουσα αναστάτωση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται κρίσιμες (τόσο επιχειρησιακές όσο και εξοπλιστικές) αποφάσεις υπόκειται εξόφθαλμα σε κριτήρια αλλότρια των πραγματικών αμυντικών αναγκών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνα κενά παρά το τεράστιο κόστος, ενώ, επιπλέον στη βασική πλειοψηφία τους, οι αξιωματικοί των Ε.Δ. παρακολουθούν ενοχλημένοι αλλά και ανήμποροι να αντιδράσουν τον «διασυρμό» του ΥΕΘΑ μέσα από συνεχείς πλέον υποθέσεις σκανδάλων, με το ΚΥΣΕΑ, την ίδια στιγμή, να συνέρχεται στις 14 Ιανουαρίου για τις κρίσεις των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές και ειδική ρύθμιση θα μπορούσε να εξασφαλίσει παράταση των κρίσεων για αμέσως μετά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή