ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εικονολατρία στο ΠΑΣΟΚ

Με το αίτημα της πραγματικής αλλαγής ακάλυπτο και τον Γιώργο Παπανδρέου να μην έχει για την ώρα περιγράψει το παραμικρό, εκκινούν σήμερα οι διαδικασίες διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Λίγο μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης θα συνεργασθεί με τους κ. Χρυσοχοΐδη και Χυτήρη και αργά το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Την επομένη θα προηγηθεί νωρίς το πρωί η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλου από τον κ. Σημίτη και θα ακολουθήσουν κομματικοκυβερνητικές συσκέψεις και οι επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κατά 99%, σύμφωνα με έκφραση ανώτερου κυβερνητικού παράγοντα, στις 14 Μαρτίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα παραμείνει στη γραμματεία του ΠΑΣΟΚ και δεν θα υπάρξουν συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους κορυφαίους του κινήματος. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να επενδύσει τη διαδικασία διαδοχής με νεωτερικό λόγο και εσωτερικές μεταβολές, σε μια προσπάθεια να εμφανισθεί ως φορέας αλλαγής.

Γενική όμως είναι η εντύπωση ότι η όλη προσπάθεια θα εξαντληθεί στο πεδίο των εικόνων και των συμβόλων, χωρίς να είναι σε θέση να ξεφύγει από τη γραμμή της συνέχειας και της υπεράσπισης της περιόδου Σημίτη. Και αυτό, γιατί όλη η αλλαγή δείχνει να είναι προϊόν εσωτερικής διαβούλευσης χωρίς συγκρούσεις στο πεδίο της πολιτικής, οι οποίες και δίνουν περιεχόμενο σε τέτοιες αλλαγές.