Αναγκαστική ομοθυμία κορυφαίων

Αναγκαστική ομοθυμία κορυφαίων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικές δημόσιες δηλώσεις για το νέο σκηνικό που δημιουργεί η αποχώρηση του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και έντονη ανησυχία για το προσωπικό τους μέλλον κινούνται τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Την ανησυχία επέτειναν οι χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού, που «έβαλε» εμμέσως κατά του πρώην γραμματέα κ. K. Λαλιώτη και χαρακτήρισε απαραίτητη την ανανέωση του Ε.Γ. τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και η εμφανής απροθυμία του κ. Γ. Παπανδρέου να διαπραγματευθεί μαζί τους για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, τα κορυφαία στελέχη δεν πρόκειται να εγείρουν ενστάσεις για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ όσο ο κ. Γ. Παπανδρέου διατηρεί την υφιστάμενη, ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική, παρότι ουδέποτε ενημερώθηκαν για τις πρωτοβουλίες του κ. Σημίτη και τη συμφωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο κ. Λαλιώτης απέφυγε να αντιδράσει στα όσα υποστήριξε ο κ. Σημίτης, και το περιβάλλον του περιορίστηκε σε ένα λακωνικό «ουδέν σχόλιο», αν και πρόσθετε πως δικαιώνονται πλήρως τα όσα είχε αναφέρει στην ομιλία του ενώπιον της K.E. του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του σημειώνει πως ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται να συσπειρώνει το χώρο του ΠΑΣΟΚ, και να έχει διείσδυση σε κοινωνικά στρώματα, που είχαν απομακρυνθεί από το κυβερνών κόμμα, αλλά η πραγματική του δυναμική στο εκλογικό σώμα δεν μπορεί να αποτιμηθεί ακόμη.

Πρόσκληση

Πάντως, η επαναδραστηριοποίηση του κ. Λαλιώτη δεν πρέπει να αναμένεται στην παρούσα φάση, καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν προγραμματίζει συναντήσεις με τα κορυφαία στελέχη, ούτε «ειδικά προσκλητήρια», αν και προτίθεται σε μεταγενέστερη φάση, να απευθύνει πρόσκληση σε όλους όσοι έχουν αποστασιοποιηθεί για «συστράτευση». Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στη σχέση του κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Θ. Πάγκαλο, που είναι σήμερα επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ. O κ. Πάγκαλος χθες υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός σημειώνοντας πως «υπάρχει κύμα ενδιαφέροντος από την κοινή γνώμη για τον κ. Παπανδρέου», αλλά όταν ρωτήθηκε εάν οι μεταξύ τους τριβές αποτελούν παρελθόν απάντησε πως «αυτό θα το δούμε».

Από την πλευρά τους, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. A. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισαν θετικές τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά σημείωσαν πως απαιτείται παράλληλα ανάδειξη των πολιτικών που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία. H κ. Παπανδρέου, αφού χαρακτήρισε «γενναία πράξη» την πρωτοβουλία Σημίτη, σημείωσε πως «στις εκλογές κρίνονται όχι μόνο τα πρόσωπα και το έργο που έχει γίνει, αλλά και οι πολιτικές για τα επόμενα χρόνια». O κ. Τσοχατζόπουλος παρατήρησε πως «μας ανήκει η ευθύνη να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τις προτάσεις μας». Τέλος, το ΠΑΣΟΚ απασχολεί η στελέχωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και του ευρωψηφοδελτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου -και έγινε δεκτό- ο κ. Κοσμίδης να μετέχει στο Επικρατείας, ενώ συμφωνήθηκε ο κ. Γιαννίτσης να περιληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή