Χωρίζουν οι δρόμοι Σημίτη και Γιώργου

Χωρίζουν οι δρόμοι Σημίτη και Γιώργου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαφορετικούς δρόμους θα κινούνται εφ’ εξής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κ. K. Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς ο τελευταίος είναι προφανές πως δεν επιθυμεί να ταυτιστεί με αρνητικές πτυχές της έως τώρα κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και να εμφανίζεται ως «συνυποψήφιος» με τον πρωθυπουργό στις επερχόμενες εκλογές.

Οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου κατέστησαν σαφείς στη διάρκεια συνάντησης με τον κ. Σημίτη, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία παρών ήταν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε πως παρά τα όσα είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες δεν θα συνοδεύσει τελικώς τον κ. Σημίτη στην περιοδεία του την προσεχή Πέμπτη στην Κρήτη.

Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, απορρίφθηκε η ιδέα ο εξ απορρήτων» του πρωθυπουργού κ. N. Θέμελης και ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου κ. X. Παμπούκης να ευρίσκονται σε καθημερινή συνεργασία ως «σύνδεσμοι» των δύο πλευρών.

Η εξέλιξη της χθεσινής συνάντησης αποτελεί επί της ουσίας την πλήρη αυτονόμηση του κ. Παπανδρέου από τον κ. Σημίτη. Ενώ, ο τελευταίος, μετά και τις 23 του μηνός οπότε και θα επισκεφθεί τη Θεσσαλία, θα περιορίσει τις εμφανίσεις του, στις απολύτως απαραίτητες εκ των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, αμφίβολο είναι εάν ο κ. Γ. Παπανδρέου αποδέχεται την προοπτική διεξαγωγής τηλεοπτικών αναμετρήσεων κατά την προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με τα πρότυπα που πρότεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Καραμανλής, κατά την προχθεσινή του συνέντευξη, πρότεινε ως γνωστόν να υπάρξουν τέσσερις ή πέντε «θεματικές» τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ του ίδιου και του κ. Γ. Παπανδρέου. Καθώς, επίσης, οι δύο αρχηγοί να έχουν τη δυνατότητα και απ’ ευθείας διαλόγου μεταξύ τους.

Διάλογος με την κοινωνία

Συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών σημείωναν πως ο προβληματισμός του κ. Παπανδρέου οφείλεται στην πεποίθησή του ότι «αυτό που προέχει δεν είναι ο διάλογος με τον κ. Καραμανλή, αλλά ο διάλογος με την κοινωνία».

Εξ άλλου στο συγκεκριμένο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου και σε δηλώσεις του, αποχωρώντας από συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, στην οποία παρόντες ήταν επίσης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, καθώς επίσης ο υφυπουργός Τύπου κ. Τηλ. Χυτήρης, το μέλος του Ε.Γ. κ. Δ. Θάνος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. N. Θέμελης και ο σύμβουλος του κ. Παπανδρέου κ. X. Παμπούκης.

«Η πρόθεση η δική μου είναι τουλάχιστον μέχρι το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει ένας ανοιχτός διάλογος με την κοινωνία. Θα γυρίσω όλη την Ελλάδα, όσο μπορώ τουλάχιστον, ακριβώς για τη συζήτηση αυτού του νέου προγράμματος της νέας τετραετίας, γιατί πιστεύω ακράδαντα στη συμμετοχή του πολίτη», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου. Μάλιστα, συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών υπογράμμιζαν χθες πως η «συμμετοχή του πολίτη» αποτελεί προτεραιότητα για τον υπουργό Εξωτερικών και γι’ αυτόν το λόγο ζήτησε να εκλεγεί από την ευρύτερη δυνατή βάση. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Τη χθεσινή σύσκεψη, απασχόλησε -χωρίς να ληφθούν αποφάσεις- και τι θα γίνει με τους είκοσι βουλευτές που είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές, καθώς ορισμένοι, όπως ο κ. Στ. Μπένος εμφανίζονται έτοιμοι να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Πάντως, όπως ανέφεραν συνομιλητές του πρωθυπουργού, «ο κ. Σημίτης είναι εύλογο να μην επιθυμεί τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια».

Σημειώνεται, τέλος, ότι πλέον έχει οριστικοποιηθεί η παραμονή του κ. Θ. Πάγκαλου ως επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή